Szív Világnapja rendezvény a Kossuth téren – Fontos a prevenció

Ingyenes szűrővizsgálatokkal várják az érdeklődőket a Szív Világnap alkalmából a Kossuth térre. A rendezvényt szeptember 30-án tartják, célja a prevencióra való figyelemfelhívás. A hagyományos szűrővizsgálatok mellett lesz dietetikai, illetve mentálhigiénés tanácsadás, újraélesztési oktatás és gyógytorna bemutató, de a szűrőbuszt is felkereshetik a helyszínre érkezők.


2000-ben javasolta a Magyar Szívtársaság, hogy minden év szeptemberének utolsó vasárnapját szenteljék a keringési rendszer központi szervének. Azóta tartják Magyarországon a Szív Világnapját. Nyíregyházán a Kossuth téren szerveznek szűrővizsgálatokat.

Mi már itt a kórházban egy végállapotot kell, hogy diagnosztizáljunk, ott kell, hogy tegyünk valamit. Azonban az a célunk, hogy minél kevesebb ilyen állapotban lévő beteg jöjjön be hozzánk, hisz mindenkinek annál egyszerűbb és annál jobb, úgyhogy ezek a rendezvények egy nagyon komoly figyelemfelhívások arra, hogy figyeljünk szervezetünkre.

– mondta el Dr. Adorján Gusztáv, a SZSZBMK főigazgatója.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A szív- és érrendszeri halálozás világszerte nagyon magas, megelőző tünetei sokszor nincsenek is.

Körülbelül a halálozások 50 százalékáért felelősek. Az elmúlt években valamelyest csökkentek az arányok, de még mindig ez a vezető halálok. Köztudatban kevésbé félünk ettől, sokkal jobban tartunk az esetleges daganatos megbetegedésektől. Pedig az abból adódó halál ok kb. 25-30 százalékos.

– mondta el Dr. Sváb Marianna, a Jósa András Oktatókórház III. Belgyógyászati Osztályának osztályvezető- helyettes főorvosa.

A tapasztalatok azt támasztják alá, hogy egy-egy ilyen szűrés során a megjelentek 10 százalékánál találnak olyan problémát a szakemberek, amely miatt szakrendelésre irányítják. Körülbelül 900, 1000 fő fordul meg ilyenkor a rendezvényen, előfordult már olyan is, hogy mentőt kellett hívni egy beteghez a helyszínre rossz eredményei miatt. Tehát mindenkit arra biztatnak, hogy vegyen részt a vizsgálatokon.

A legegyszerűbb vizsgálatokhoz hozzátartozik a vércukormérés, vérnyomásmérés, a testzsír, testtömeg index mérés ezen kívül lesz szemfenék és szemnyomás mérésre is lehetőség.

– mondta el Pap Judit, a Jósa András Oktatókórház telephelyi ápolási igazgató-helyettese.

A rendezvény szeptember 30-án 10 órakor kezdődik a Kossuth téren és 14 óráig tart.


Kanócz Rita