Színházi kóstoló

A Meseautót és az Oscart is színpadra viszik Nyíregyházán. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018. július 13-i számában.)


Szente Vajk, Zsótér Sándor, Verebes István, Tasnádi Csaba és sorolhatnám még azon kiváló rendezõk nevét, akik az új évadban darabot állítanak színpadra a Móricz Zsigmond Színházban.

A repertoár igen színes, hiszen krimitõl Shakespeare-drámáig, mai magyar szerzõk mûveitõl európai klasszikusokig, prózaiaktól zenés produkciókig változatos a spektrum. Milyen elõadásokat láthatnak Thália tisztelõi teátrumunkban a következõ hónapokban? – errõl érdeklõdtünk Göttinger Pál fõrendezõtõl.

– Rengeteg szempontot kellett figyelembe vennünk a mûsor összeállításakor – nyilatkozta lapunknak. – Arra törekszünk, hogy a lehetõ legmagasabb színvonalon játsszunk minél változatosabb, sokak tetszését elnyerõ mûveket. Figyelnünk kellett egyebek között a vendégrendezõk igényei mellett a saját szempontjainkra is, például, hogy a színészeink közül kinek milyen feladatra lenne szüksége a továbblépéshez. A mozikban és a Madách Színházban is sikert aratott Meseautó nyitja az évadot. Szente Vajk rendezésében a musicalváltozatot láthatják nézõink, elõször a Szabadtéri Színpadon, majd a kõszínházban is. Játékos, virtuóz lebonyolítású, szórakoztató elõadásra számíthatunk. A Gyilkosság meghirdetve egy Agatha Christie-krimi, amiben azt várják szokás szerint a nézõtéren ülõk, hogy az legyen végül a gyilkos, aki nem gyanús. Ennyiben szokásos is a felállás, ám mivel Zsótér Sándor rendezi, aki sajátos látásmódjával, nagyon érzékenyen nyúl minden szöveghez, ezért igazi színházi kaland vár ránk, játszókra és nézõkre egyaránt.

 

Simon Kornél is rendez itt

 

Mint Göttinger Pál elmondta, a Balfácánt vacsorára! címû bohózatot a Móricz Zsigmond Színház egykori igazgatója, Verebes István viszi színre. Ismételt találkozása a társulattal nagyon érdekesnek ígérkezik. Ezt a premiert a nagyszínpadon a Kalucsni követi, ami Dragomán György mûvébõl készül, Szikszai Rémusz rendezésében. A közelmúlt történelmével foglalkozó alkotás leginkább a nemrégiben bemutatott Castel Felicére emlékeztet témafelvetésében, bár teljesen más írói nyelven szólal meg. A Bob herceg egy közismert operett, aminek nem egy dallamát sokan dúdolni is tudják. Mint a Meseautó, ez is egy álruhás történet, amiben a „hatalmasság” a „nép” között járva talál rá a szerelemre és ezzel saját magára. Az elõadáshoz új szövegkönyv készül, a rendezõ és Sediánszky Nóra dramaturg együttmûködésében.

 

Oscaros lesz az Oscar?

 

– A Kamara elsõ bemutatója Jean Cocteau mûve, a Rettenetes szülõk – folytatta. – Ebben a szülõk még akkor is beavatkoznak gyermekeik életébe, amikor azok már rég felnõttek, s ez tragédiához vezet. A Keresztes Attila rendezte mû fõszerepeit Pregitzer Fruzsina és Horváth László Attila alakítják. A Macbeth olyan shakespeare-i tragédia, amiben a természetfeletti, a végzet erõteljesen jelenik meg, befolyásolva a szereplõk lelkiismeretét. Ez a mû, noha egy csatákkal teli királydráma, Horváth Illés felfogásában nagyon közel hozható a mostani fiatalok problémafelvetéseihez. Az Oscarnak különösen a Sylvester Stallone fõszereplésével készült filmváltozata közismert. Igazi ajtócsapkodós, tányértörõs, félreértéses bohózat, sok szereplõvel, Simon Kornél rendezésében. Az évadot a Kamarában Csehov A manó címû mûve zárja, ami a Ványa bácsi egy korábban írt, jóval könnyedebb, játékosabb elõképe. Ezt ugyancsak egy volt színházigazgatónk, Tasnádi Csaba rendezi.

(Szerzõ: Sz. Kántor Éva)