Szeretett városunk, Nyíregyháza – Gajdos László boldog és büszke nyíregyházi

Gajdos László szerint lelke van városunknak, amit az idelátogatók is megéreznek. A díszpolgár az elmúlt években kétszer is Európa legjobbjának választott állatkert vezetőjeként egy nagy álmát valósítja meg folyamatosan, amely miatt akkor sem ment el Nyíregyházáról, amikor lehetősége lett volna rá, mert rendkívüli módon elfogult a várossal szemben. (Megjelent a Nyíregyházi Napló október 11-ei számában.)

Családjának gyökerei sokadíziglen ide vezetnek, hiszen már dédszülei is meghatározó nyíregyházi polgárok voltak, és mindig élvezettel hallgatta a történeteket, ahogy a várost alakították. Örül, hogy még utazhatott a villamoson, még láthatta a Bujtost a maga vadságában, a tavat, ahol Balczó és az édesapja megtanult úszni, és szeretettel emlékszik sokak mellett a nagymamájára, aki nagyszerű gyógypedagógusként sokat tett a sérült gyerekekért.

„Elfogult vagyok Nyíregyházával”

– Rendkívüli módon elfogult vagyok, ha Nyíregyházáról van szó. Az ember legyen büszke a szülővárosára, de az a jó, ha nem csak muszájból szereti. Márpedig én nagyon szerettem itt gyerek lenni, alig vártam, hogy fiatal felnőttként a diploma után a Dunántúlról ismét hazajöjjek, és most is nagyon boldog vagyok. A főiskola elvégzése után sok helyre bekopogtattam, hogy állatkertet szeretnék csinálni, de persze megmosolyogtak. Az akkor még fiatal Városi Televízióban viszont készíthettem egy műsort Zöld sarok címen, amit meglátott a Magyar Rádió vezetője és áthívott, ott indult az újságírói pályafutásom. Hosszú éveken át láthattam és tudósíthattam róla, hogy sok tehetséges ember élt és él a megyénkben, városunkban. Rengeteg ügyes embert ad Nyíregyháza!

Ez csak itt sikerülhetett

Amikor egy időben felmerült, hogy újságírói pályafutását Budapesten folytassa, nemet mondott, mert ő állatkertet szeretett volna csinálni és itt, nem máshol.

– Állítom: ez sehol nem sikerült volna, csak az itteni emberek biztatásával, segítségével jöhetett létre ebben a mai, népszerű formájában, amire minden nyíregyházi egyaránt lehet büszke. Sehol máshol nem tudtam volna megcsinálni az állatparkot, és sehol nem lehettem volna ilyen sikeres, mint ebben a városban, amely minden újra nyitott, és nagyon szereti a polgárait – fogalmaz. Majd hozzáteszi: mindebben az önkormányzat is folyamatosan támogatja. – Többször is elmondtam a sajtóeseményeken, hogy mennyire érzem a bizalmat, és hogy a városvezetés kiemelten fontosnak tartja a fejlesztésünket. A Hotel Pangea is igazi sikertörténet!

Lelke van Nyíregyházának

Gajdos László azt mondja, sokan szurkolnak e közös sikernek, mely a város mellett a kormányzat folyamatos támogatásával lehetséges (nemsokára jön folytatásként az India ház és a madárröpde, valamint már tervezik a Jégkorszakot), de ez a közös örömérzés szerinte csak annak furcsa, aki nem itt él. – Gyakorta szoktam mondani, hogy noha ennek a városnak nincsenek természeti kincsei, különleges épített öröksége, van viszont sajátos, egyedi lelke. Aki sok helyen fordult meg a világban, az érezheti, hogy így van, de az idelátogatók is visszaigazolják, mikor azt mondják, nahát, ezt nem is gondoltam volna... Ez egy innovatív, nyitott, jól karbantartott, szépen gondozott, tudatosan, nem elkapkodva, össze-vissza épített város, egymásba fűződő terekkel-parkokkal, melyek különleges hangulatot adnak Nyíregyházának, a zöld felületek sokaságával. Boldog és büszke nyíregyházi vagyok, mint sokan. Erről a városról csak szép emlékeim vannak, csodálatosak az egybefonódó terek, a modern, de mégis hangulatos településszerkezet, illetve az egymást tisztelő és szerető lakosság. Büszke vagyok az itt született sok-sok tehetségre, a térségben sokszor úttörő innovációkra, és persze boldog vagyok, hogy gyerekkori álmom megvalósítására teret adott ez a közösség.