Szerelmesek lettek a nyíregyházi jegesmedvék
Fütyül a hidegre, a hóra és a dermesztő szélre a Nyíregyházi Állatpark jegesmedvepárja. Az állatpark szakemberei szerint a fehér bundás macik igazából most vannak elemükben. A hideg ráadásul még meglepetéssel is szolgált: amióta leesett a hó, a fiú és a lány jegesmedve különös érdeklődést mutat egymás iránt. Egyre többet játszanak és már aludni is együtt mennek.

Gyorsan bekapott egy hóba dobott heringet, majd egy ukrán kislányt finoman meg is ijesztett Fiete, annyira szeretett volna, még egy heringet kapni. A jegesmaci ugyanis azt hitte, hogy a panorámaüvegnek szorított pici kézben lapul még valamilyen jutalomfalat, és az ablaküveget kezdte szaglászni. A nem mindennapi pillanatoknak nevetés lett a vége. Zora, az állatpark nőstény jegesmedvéje eközben nem zavartatta magát. A hóba kucorodva pihizett, csak akkor mutatott érdeklődést, amikor a vőlegénynek érkezett fiú körbeszaglászta.

– Zora mindig ez a komótos lassan cammogó hölgy volt, Fiete pedig ez az igazi serdült, bohókás fiatalember, viszont azt vettük észre, hogy mióta itt van egy ilyen vőlegénye, a hölgyet azóta játékra invitálja – tette hozzá Révészné Petró Zsuzsa.

További képekért kattintson a fotóra!

A jegesmedvék fütyülnek a hidegre, ezt mondják a gondozók. Sőt, amióta leesett a hó, sokkal aktívabbak. A dermesztő idő ráadásul rájuk, úgy tűnik, másként hat, mint az emberekre. A jegesmedvepár ugyanis szerelmes lett egymásba, sokat játszanak együtt, sőt még együtt is alszanak. 

– Igazán elemükben érzik magukat ilyen időszakban. Nagyon érdekes, hogy Fiete és Zora nem rég ismerkedtek meg egymással, és eddig kellő távolságból figyelték egymást, most azonban, hogy leesett az első hó, mint egy varázsütésre, szerelmesek lettek, még együtt is alszanak, és reméljük, hamarosan másról is beszámolhatunk, mint a játékukról – mondta el az állatpark osztályvezetője.

A jegesmedvék szabadon az Északi-sarkvidék jégmezőin élnek. A legtöbb fehér bundás maci szinte sohasem teszi a lábát igazi szárazföldre, többségük egész életét a sarkvidék befagyott vizein, a lassan sodródó jégmezőkön tölti. Csak a párzásnál mennek stabil helyre. A párzás április-május körül zajlik, amikor a medvék közelebb kerülnek egymáshoz a fókák vadászata miatt. A párzás után a sarkividéki nyár alatt a nőstények alaposan felhízlalják magukat. Ahogy beáll a hideg idő, a sarki tél legzordabb szakaszában hóba és jégbe vájt barlangokba húzódnak vissza, ahol egyfajta hosszan tartó alvó állapotba kerülnek. Amikor eljön az ideje, itt hozzák világra bocsaikat, átlagosan 240 napi vemhesség után.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)