Szépkorúak Akadémiája – Elkezdődött az ingyenes előadássorozat
Fotó: Szarka Lajos

A világ 3 legdrágább fűszernövényét tartotta a kezében Boronkay Ferencné, a Tuzson János Botanikuskert nyugalmazott vezetője a Szépkorúak Akadémia ismeretterjesztő előadássorozat első alkalmán a Váci Mihály Kulturális Központban. Ezen a rendezvényen a könnyen kezelhető fűszernövényekről és zöldségekről is beszámolt, célja az volt, hogy a nyugdíjasok információkat kapjanak arról, hogy mit érdemes otthon tartaniuk. A programsorozat ebben a félévben még 5 ingyenes előadással várja az érdeklődőket.

Egy különleges előadással indult az idősek akadémiája őszi programsorozata. A szerdai előadáson Boronkay Ferencné, a Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikuskert nyugalmazott vezetője mutatta be az erkélyen és balkonon nevelhető fűszernövényeket és zöldségeket.

Növény nélkül nincs élet

„Növények közé születtem, növények között élek, az életemet a növények szegélyezik. Szeretnék mesélni most az előadáson a fűszernövényekről, amit a balkonon, teraszon, vagy ablakban mit tudnak tartani, amik boldoggá teszik őket, ha saját két kezükkel mindezt megnevelik” – nyilatkozta Boronkay Ferencné.

Boronkay Ferencné már 60 éve van a szakmában. A botanikuskert nyugalmazott vezetője úgy tartja, hogy növény nélkül nincs élet. A rendezvényen a könnyen kezelhető fűszernövényekről és zöldségekről számolt be, célja az volt, hogy a nyugdíjasok kedvet kapjanak a növénynevelésre, valamint információkat arról, hogy mit érdemes otthon tartaniuk.

12 millió forintos fűszer

Bemutatta a világ 3 legdrágább fűszernövényét is, az első a krókusz volt.

„150.000 növényből gyűjtik ki a virágot, a benne lévő háromosztatú bibét, azt megszárítják, így lesz belőle 1 kiló fűszer, mely 12 millió forint, így ez a legdrágább. Az arab világban ezt el szokták vetni, ahol termesztik augusztusban, októberben szüretelik 2 héten át. Ez a földtől 30 cm-re nő meg, ehhez le kell hajolni, ki kell csípni a virágait. 150.000-et kell felszedni, csak két hétig lehet ezt megtenni hajnalban, amikor a virág még nem nyílik ki” – számolt be a különlegességről Boronkay Ferencné.

Mozgalmas lesz az ősz

Az ismeretterjesztő előadássorozat a Váci Mihály Kulturális Központban még számos érdekességet tartogat a szépkorúak számára. Októberben egy előadást hallgathatnak Madách Imre és Illyés Gyula emlékezete címmel, majd egy beszámolót az Egyedül élő idősekről és családi kapcsolataikról. Novemberben az érdeklődők fontos információkat tudhatnak meg a Laktóz- és gluténérzékenység tüneteiről, majd dr. Ulrich Attila tart prezentációt a családfakészítésről és családfakutatásról. Az akadémia decemberben a Korosan is boldogan című előadással zárul.

Kapcsolódó galéria

Szépkorúak Akadémiája - 20230927