Szenzációs felvételek! -  Ilyen a tenger 70 méter mélyen

A közelmúltban a Nyíregyházi Naplóban (és az anyag megjelent a nyiregyhaza.hu weboldalon) is beszámoltunk arról, hogy júniusban egy tízfős magyar expedíció kutatómerülést hajtott végre az Adriai tenger mélyén, az SMS Szent István csatahajó roncsánál. Akkor egy szöveges és képes beszámolóval mutattuk be a nem mindennapi merülést, most pedig újabb történésekről olvashatnak.


Tudniillik ugyanis idén múlt 100 éve, hogy 1918. június 10-én hajnalban harci bevetés során, az olasz gyorsnaszád torpedói elsüllyesztették Premuda szigetének (Horvátország) közelében a magyar ipartörténet egyetlen korszerű csatahajóját, az SMS Szent Istvánt. A valamivel több, mint 152 méter hosszú csatahajó az Adriai-tenger legnagyobb hajóroncsa, amely 70 méter mélyen fekszik a tengeraljzaton. A centenárium alkalmából júniusban egy tízfős magyar expedíció hajthatott végre kutatómerülést a roncsnál, köztük a nyíregyházi Herpay Gábor is.

NEM VÁRT EREDMÉNY

Az idei merülés nem várt eredményt hozott az Adria Titanicjaként is emlegetett SMS Szent Istvánnál: először találtak emberi maradványt – egy alkarcsontot – a roncs belsejében. Az egyik legérdekesebb felfedezésük az a kinyitva talált könyv volt, amely a német szöveg alapján valószínűleg egy Biblia.


(Szerző: Bruszel Dóra)