Szenzáció! Nyíregyházi séf nyerte meg a Bocuse d’Or magyar döntőjét!

A döntőben négy séf mérte össze a tudását, akik saját commis-jaikkal (segédeikkel), valamint a nekik kisorsolt második commis-val vágtak bele a feladatokba.

A döntőben a következő módon láttak munkához a versenyzők. 

  1. Balog Szabolcs, Almavirág Étterem (commis: Takács László)
  2. Hack Barnabás, Costes Group (commis: Márfi Dominik)
  3. Kelemen Roland, Hunguest Sóstó, Nyíregyháza (commis: Fodor Noel)
  4. Molnár Bence, Essencia (commis: Kaiser Botond)

A csütörtöki versenyre két ételkülönlegességet varázsoltak a jelöltek. Az egyik feladat szerint lazacot kellett készíteni, amelyet mártással, két vegetáriánus körettel és egy külön edényben szervírozott raguval állítottak elő.  

A másik feladat egy meleg, tengeri gyümölcseiből álló étel volt, amelyhez céklát, almát, zellert, valamint egy-egy fajta kagylót és rákot kellett felhasználni.

A végeredmény nyíregyházi szempontból álomszerű! A Bocuse d'Or magyar döntőjét ugyanis Kelemen Roland nyerte meg, aki két éve a nyíregyházi Hunguest Sóstó Szálloda séfhelyettese. Ezzel pedig továbbjutott az európai válogatóra, amelyet a norvégiai Trondheimben rendeznek meg 2024 márciusában.

Roland egyébként idén szerzett Mesterszakács címet. Ám nem először indult a hazai válogatón, és az eddigi szép eredményei után most sikerült első helyezést elérnie.

Roland tányérjain a következő „csodák” varázsolták el a zsűrit:

„Sóstói” zöld algás lazacgerinc zellerköntösben, tokaji borecettel marinált őszi cékla, fűszeres póréhagyma, marinált petrezselymes karalábé, brokkoli, csicsókaropogós, kapros tejszínes osztriga velouté, füstölt burgonyahab, krémes tojás, vargányás derelye, hegyi sült sajt.

Fésűkagylóba göngyölt homár „Hortobágyi” barna vajjal glasszírozva, zellerkehely, marinált zöld alma, grillezett kapros osztriga, zsenge sárga cékla croissant, torma, citrus, kapros osztrigamajonéz.

A séfnek Nyíregyháza polgármestere, Dr. Kovács Ferenc is gratulált a legnagyobb közösségi portálon.