Szent Iván-éj Nyíregyházán – A Parkfürdőből a Sóstói Múzeumfaluba vezethet az út
Fotó: Szarka Lajos

Tűzugrás, térképes játék, népi játszóudvar, szerelmi jóslás és új időszaki kiállítás. Többek között ezek a programok is várják a Sóstói Múzeumfaluba érkezőket vasárnap, a Szent Iván-éji rendezvényen. Az eseményről hétfő délután tartottak sajtótájékoztatót, melynek keretein belül arról is beszéltek, hogyan fog össze Sóstó két nagy attrakciója, a skanzen és a gyógyfürdők.

Szent Iván-éj a fény, az élet, a szerelem és a termékenység ünnepe. A régi szokások szerint ezen az éjszakán a teljes falu közössége a határban rakott nagy tűz mellett ünnepelt. Ezt szokást is felelevenítik majd a Sóstói Múzeumfaluban június 23-án, a nyári napforduló éjjelén – hangzott el a hétfő délutáni sajtótájékoztatón a Pálinkaházban. Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a skanzen területi múzeumigazgatója elmondta, az idei esztendőben a programok egy része az édességek körül forog majd, a fél 8-as kapunyitást követően Legyen Édes Sóstó! címmel nyílik kiállítás a jármi kisnemesi kúriában, ahol Spisák Béla cukorka- és édességkészítő mester tárgyai tekinthetőek majd meg. A kiállítótér elé pedig egy édességes udvar kerül, ahol bemutatkoznak a Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola tanulói.

– A szatócsboltban a 101 éves Szerencsi Csokigyárnak nagyon sok termékét megtekinthetik a vendégeink és meg is kóstolhatják ezen az éjszakán. Reméljük, hogy egy igazán izgalmas, édes napot, estét fogunk varázsolni mindenki számára. Ezen kívül természetesen lesz koncert, Paulina lesz a vendégünk. A névnapos Paulina ezen az éjszakán egy nagykoncerttel rukkol elő, és természetesen a tűzzsonglőrök által meggyújtott szentiváni tűz, hogyha már-már csak parázslik, akkor várjuk a szerelmespárokat, hogy ugorjak át, és pecsételjék meg a szerelmüket – mondta el Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu területi múzeumigazgatója.

A skanzenbe érkező párok a hagyományokhoz hűen elindulhatnak a szerelem útján. A múzeumfalu térképének segítségével követhetik az útvonalat, aminek végén apró ajándékkal kedveskednek nekik és természetesen a szerelmi jóslás sem maradhat el közben. A sajtótájékoztatón részt vett dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere, aki hangsúlyozta, mind a helyi lakosok, mind a turisták számára különleges programlehetőség a Szent Iván-éj.

– Ez egy igen régi hagyományőrzés itt a múzeumfaluban is, ami a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz kapcsolódik, annyiban egyedi, hogy mindig Szent Iván-éj napján tartják. Az pedig fontos a nyári időszakkal elkövetkeztével, hogy az idelátogató nemcsak nyíregyháziak, hanem esetlegesen a turisták is eljönnek, és egy olyan egyedi programot láthassanak, amely már az itt élők számára köztudott és hagyomány, de lehet, hogy valaki ezzel a régi népszokással még nem találkozott. És ha már édes a Sóstó, legyen még édesebb. Ez a kulturális programkavalkád is hozzájárul ahhoz, ami egyébként egész nyáron fog majd folytatódni a Sóstói Múzeumfaluban, hogy Nyíregyháza kulturális élete még pezsgőbb, még színesebb legyen – hangsúlyozta az alpolgármester.

Dr. Ulrich Attila azt is hozzátette a helyszínen, Sóstó három nagy attrakciójából kettő összefog: utalva a skanzen és a gyógyfürdők együttműködésére, melynek kapcsán a vendégszámok növelésén, megtartásán és látogatók cseréjén túl hosszú távon is rendkívüli erő rejlik.

A részletekről már Matavovszky Dániel, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója beszélt, aki elmondta több területen is együttműködnek a skanzennel.

– Mind a két attrakció itt van Sóstón, egymás mellett és mind a kettő egy önkormányzati tulajdonú vállalkozás. Elég kézenfekvő volt, hogy elkezdünk közösen dolgozni és ez meg is történt. Jelenleg két fronton dolgozunk együtt a múzeumfaluval. Az egyik az, hogy múzeumpedagógusok érkeznek hozzánk szombatonként, akik kézműves foglalkozásokat tartanak a strandvendégeknek, itt a cél az az, hogy a fürdővendégeknek tudjunk valamilyen plusz szolgáltatást nyújtani, illetve a múzeumfalu is tudja népszerűsíteni a potenciális vendégek körében a szolgáltatásait. Illetve a másik együttműködés pedig az, hogy lesz egy közös programunk, a Szent Iván-éji program, amikor a fürdővendégek majd a belépőjegyüknek a felmutatásával jelentős mértékű 50%-os kedvezménnyel vehetik igénybe a múzeumfalu szolgáltatásait – tette hozzá Matavovszky Dániel, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója.

Érdemes tehát akár a Parkfürdőben kezdeni a vasárnapi napot, este fél8-tól pedig átsétálni a Sóstói Múzeumfalu területére, ahol az éj fő attrakciója, a tűzugrás 23 órától kezdődik a Nyírség Táncegyüttes fiataljainak segítségével.

Kapcsolódó galéria

Szent Iván Éj 2024 beharangozó