Szemléletformálás és környezettudatosság – Fenntarthatósági témahét a Nyírségvíz Zrt. szennyvíztelepén

A Nyírségvíz Zrt. szennyvíztelepe fenntarthatósági témahetének keretében péntek délelőtt érdeklődő csoportot fogadott. A szemléletformálásra és a hatékony szennyvíz újrahasznosításra összpontosító programon ezúttal a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetség Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei szervezetének tagjai vettek részt jeltolmács segítségével. A társaság a teleplátogatást egész évben biztosítja a jelentkező csoportok számára.

A Nyírségvíz Zrt. szennyvíztelepe a fenntarthatóság és környezettudatosság népszerűsítése érdekében csoportokat fogad fenntarthatósági témahete alkalmából. Az egész éven át tartó kezdeményezés fő célja, hogy felhívja a figyelmet a környezeti felelősségvállalásra és a szennyvízgazdálkodás jelentőségére. A fenntarthatósági kezdeményezést támogató teleplátogatásokon a látogatók amellett, hogy megismerkedhetnek a szennyvízkezelés modern technológiáival, a víz újrahasznosításának folyamatába is betekintést nyerhetnek. Sokan ugyanis nincsenek tisztában azzal, hogy milyen összetett és a vízgazdálkodás szempontjából milyen jelentős folyamatok zajlanak a nyíregyházi szennyvíztisztító telepen. A pénteki látogatók is nagyon érdekfeszítőnek találták a telepen látottakat.

„Az egész nyíregyházi szennyvíztelep nagyon tetszett, nagyon érdekfeszítő. Érdekes az innovációs technológia, egészen fantasztikus. Meglepődtem, hogy itt például saját áramot is termelnek. Ez egy nagyon hasznos látogatás volt. Az is új információ volt, ahogy a bio organizmusok segítik a szennyvíz lebontását, egészen fantasztikus. Ahhoz hasonlítanám, hogy például vannak a rossz emberek meg a jó emberek. Az élővilág ugyanígy működik. Vannak rossz vírusok, amelyektől betegek leszünk, és vannak a jó vírusok, baktériumok, amelyek hasznosak, ettől alkot szimbiózist a kettő. Ez nagyon jó, mert így segítik egymást. Nagyon tetszett a teleplátogatás. Köszönjük szépen a dolgozóknak a munkát, és főleg azt, hogy megmutatták nekünk az egész folyamatot. Nagyon örülök neki”

– mondta el gondolatait jelnyelvi tolmács segítségével Juhász Péter, SINOSZ tag. A víz útja nem ér véget a föld alatt – hangzott el a látogatást bevezető előadáson. És valóban, a háztartásokban használt víz és a keletkezett szennyvíz összetett és hosszadalmas folyamat végén válik újra áttetsző, ivóvíz minőségű vízzé. A fogadó aknába érkezett szennyvíz először mechanikai tisztításon megy keresztül, amelynek része a nagyobb szemét és a homok kiszűrése, valamint a szennyvíziszap ülepítése. Az utóbbi folyamat eredménye a biogáz, amelyből aztán hő- és villamosenergiát termelnek a telepen saját fűtésük és működtetésük biztosításához. A biológiai tisztítás eredménye végül a tiszta víz, a komposzt és a biogáz, amelyek aztán újra részt vesznek az élővilág megállíthatatlan körforgásában. Krajecz András, a Nyírségvíz Zrt. üzemvezetője hangsúlyozta, a fenntarthatóság iránti elkötelezettség megértése és népszerűsítése kulcsfontosságú minden korosztály számára, különösen a fiatalok szempontjából.

„Mindenkit fogadunk, de nagyon szeretnénk a fiatalok figyelmét megragadni már minél kisebb korban, hogy lássák, milyen fontos a környezetünk, a vízi környezetünk, a talaj, a levegő, ezért megmutatjuk nekik, hogy a Nyírségvíz, mint cég, mint üzem, hogyan bánik a villamos energiával, a vízzel, a levegővel, és megmutatjuk nekik, hogy mit tudunk még hasznosítani. Mutatunk nekik biogáz és iszap hasznosítást, szennyvíz visszahasznosítást, amely egy körforgás része is. Fontos annak megértése, hogy a természetből kapott erőforrásainkat, kincseinket hogyan tudjuk úgy gazdaságosan használni, visszaforgatni a rendszerbe, hogy az mindenki számára elfogadható, illetve környezetbarát legyen”

hangsúlyozta Krajecz András, a Nyírségvíz Zrt. üzemvezetője. Az üzemvezető hozzátette, a Nyírségvíz ZRT-nél hosszú évtizedes hagyománya van a látogatói csoportok fogadásának. Kezdetben főként a helyi vásárhelyi szakközépiskolából, majd szakirányú képzést folytató intézményekből érkeztek hozzájuk látogatók. Az utóbbi években azonban már a helyi középiskolák és általános iskolák tanulói is gyakran látogatják meg a telepet. Egész évben várják a látogatókat, különösen a Víz Világnapja és a fenntarthatósági témahét alkalmával. Rendszeresen visszatérő osztályfőnökökkel is találkoznak, akik osztályaikkal nagy szeretettel vesznek részt programjaikon.

Kapcsolódó galéria

Fenntarthatósági témahét a Nyírségvíz Zrt-nél