Szelektív gyűjtés a társasházaknál – a lakók ingyen igényelhetnek hulladékgyűjtő edényeket
Szelektív gyűjtés a társasházaknál – a lakók ingyen igényelhetnek hulladékgyűjtő edényeket

Társasházak is ingyen igényelhetnek szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas edényeket. Ez főként ott jelenthet megoldást, ahol néhány szelektív szigetet megszüntettek a járványügyi helyzet elején, mert folyamatosan szennyezettek voltak. Ez a 18 darab egyébként mindössze a tíz százaléka a teljes nyíregyházi mennyiségnek, és az új megoldással már több helyen éltek. Szintén az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-hez kapcsolódó hír, hogy hétfőtől rendes nyitvatartás szerint üzemelnek a hulladékudvarok.

Nyitva vannak a hulladékudvarok

Május 18-tól a Kerék utcai, valamint a Korányi utcai hulladékudvar is rendes nyitvatartás szerint, tehát hétköznaponta 7 és 17, szombaton 8 és 14 óra között várja az ügyfeleket. Egyszerre két autó, illetve lakos tartózkodhat a helyszínen, s kérik, hogy az esetleges várakozás idején a járműveikben tartózkodjanak, és gondoskodjanak saját védőeszközről, valamint vegyék figyelembe, hogy a kollégáik nem tudnak segíteni a kipakolásban.

Csak magánszemélyeknek

Éberhardt Gábor ügyvezető a Nyíregyházi Televíziónak kiemelte, e szolgáltatás továbbra is azoknak jár, akik magát a közszolgáltatást igénybe veszik és díját megfizetik. Eszerint a vállalkozásokra nem érvényes, hiszen az udvarok a természetes személyek keletkező hulladékának elhelyezésére szolgálnak.

18 szelektív sziget szűnt meg a járványidőszakban

Még a járványügyi helyzet elején jelentették be, hogy 18 szelektív hulladékszigetet megszüntetnek a városban – ami egyébként a teljes szám nagyjából tizede –, hiszen a pandémiás időszak elején a legfontosabb teendő a tisztaság és a higiénia biztosítása volt. De más okok is vannak a háttérben.

Sokan szemétlerakónak használták a szigeteket

Ez a 18 sziget a nap 24 órájában sajnos szemetes volt, nem lehetett azt rendben tartani. Azon túl, hogy ez a szelektív hulladék gyűjtésére szolgált volna, a tisztelt városlakók egy része renitensen odahordott mindenféle hulladékot. Volt, ahol ágymatracot támasztottak a kukák mellé, de bomló, szerves anyag is megtalálható volt, jobb esetben a kukákban, de akár a mellett is

– részletezte Éberhardt Gábor, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Csak tíz százalékot érint, a többi maradt

Ezért döntöttünk úgy, hogy ezt a 18 hulladékszigetet felszámoljuk. Ha a teljes nyíregyházi állományt nézzük, akkor ez körülbelül a tíz százaléka az összes hulladékszigetnek

– folytatta.

Csomagolási hulladéknak, nem szemétnek

Az ügyvezető hozzátette, ezek a szigetek és edények a csomagolási hulladék, úgymint a papír, fólia, vagy például a fém konzerves- és sörösdobozok szelektív gyűjtésére szolgálnak, tehát – további megdöbbentő példákat említve – az összetört kerti bútor, a műanyag autólökhárító, a diszperzites vödör nem odavaló hulladékok.

Megoldás a szigetek helyett

Éberhardt Gábor hangsúlyozta: azonnal kínálják a megoldást azoknak is, akik ilyen környéken élnek. Látva, hogy a lakosság nagy része mégiscsak környezettudatos és szívén viseli a szelektív gyűjtés ügyét, továbbra is él számukra a lehetőség, hasonlóan, mint a kertes övezetekben.

Társasházak ingyen kérhetnek edényeket

Olyan lehetőséget kínálunk akár a társasházakban élőknek is, hogy a cégünk tulajdonosa által elnyert pályázatból származó 240 literes, szelektív hulladékgyűjtő edényeket társasházaknak is ingyen és bérmentve biztosítunk. Ebben ők végezhetik a hulladékgyűjtést és megállapodott időközönként azt a közszolgáltató, tehát mi, el fogjuk tőlük szállítani. Ezzel a megoldással, úgy gondolom, csak pozitív változások állhatnak be. Nem lesz jellemző ezeknek a szennyezett szigeteknek a látványa, tehát megszűnik a környezetszennyezés, ugyanakkor nő az így összegyűjtött szelektív hulladék minősége is

– tájékoztatott az ügyvezető.

Már többen használják, a közös képviselők igényelhetik

Éberhardt Gábor szerint így az adott társasház mintegy sajátjának tekintheti az edényeket, és annak megfelelően vigyáz rá és kezeli azt. Mindez már nem példa nélküli, hiszen a Pazonyi téren, a Garibaldi utcán, illetve a Kalevala sétányon is ilyen hulladékedényekkel látták el saját lakóközösségüket. A társasházak közös képviselői az ugyfelszolgalat@eakhulladek.hu címen igényelhetik ingyenesen az edényeket, a szállítás időpontját a szolgáltatóval kell egyeztetni.