Szatmárnémetiben járt a Nyíregyházi Törvényszék delegációja – Előadások és városnézés
A Nyíregyházi Törvényszék közleménye.

A Nyíregyházi Törvényszék 2019. szeptember 22-én viszonozta a Szatmárnémeti Törvényszék tavaly Nyíregyházán tett látogatását.

A magyar bíróság képviseletében dr. Nyakó Zsuzsanna, a törvényszék elnöke, dr. Gunyecz Zoltán, büntető kollégiumvezető, Breczkáné dr. Békési Gabriella, a Nyíregyházi Járásbíróság bírája, dr. Szűcsné dr. Vida Ágnes, gazdasági kollégiumezető és dr. Valent Zsuzsanna, a törvényszék Bírói Tanácsának elnöke vett részt a találkozón.

Dr. Nyakó Zsuzsanna és dr. Békési Gabriella az eljárás elhúzódásának megelőzéséről tartott –  prezentációval színesített – előadást az elnök, illetve a bíró szemszögéből. Az előadók említést tettek arról is, hogy az Európai Unió Bíróságának és a Strassbourgi Emberi Jogi Bíróság gyakorlata jelentős hatással van a magyar jogalkalmazásra. Dr. Szűcsné dr. Vida Ágnes a magyar cégbejegyzés gyakorlatáról, míg Karásziné dr. Valent Zsuzsanna a felszámolási és a csődeljárás sajátosságairól tájékoztatta a szatmárnémeti bírákat. Az új büntetőeljárási törvény gyakorlati alkalmazásáról dr. Gunyecz Zoltán tartott előadást.

A vendéglátók a fenti témákhoz kapcsolódóan bemutatták a román jogrendszer jellegzetességeit. Ezt követően a magyar delegáció tagjait körbe vezették a Szatmárnémeti Törvényszék épületében, majd a résztvevők együtt megtekintették Nagykárolyban a Károlyi kastélyt.