Számoljuk át gépjármű-felelősségbiztosításunk költségeit!

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás váltására évente egy alkalommal van lehetőség. Sokan élnek a lehetőséggel és évente váltanak is.

Novemberben érdemes átszámolni a biztosítási költségeket különösképpen azoknak, akik még 2010 január elseje előtt vásárolták meg gépjárművüket, mert az ezután kötött szerződéseknél már nem a naptári év kezdete, hanem a gépjármű megvásárlásának napja számít évfordulónak. Ugyan arányaiban már egyre kevesebb, de még így is 1,1 millió gépjármű tulajdonosa, illetve üzemben tartója érintett most – hangzott el az M1 híradójában.

Elemzők szerint ugyanakkor érdemes minden autósnak átnéznie a biztosítók ajánlatait, mert az előző évhez képest akár 5-10 százalékkal is emelkedhetnek az egyes ajánlatok.

„November 2-ig teszik közzé a biztosítók az aktuális tarifájukat és utána az érintetteknek harminc nap áll rendelkezésükre arra, hogy felmondják, amennyiben nem elégedettek a biztosító társaságuk ajánlatával. Felmondják a szerződésüket, tehát december elsejéig ezt megtehetik és utána további 30 nap áll rendelkezésükre arra,hogy az új társasággal megkössék az új szerződést” – mondta Lambert Gábor a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője.

A biztosítási díj mértékét több tényező is befolyásolja: mint például az autó jellemzői, a legutolsó károkozás, a lakóhely, vagy az életkor. De aki körültekintően választ, jelentős összeget spórolhat. Egy nemzetközi összehasonlításban a magyar kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjak az elmúlt évek növekedése ellenére is még mindig a legolcsóbbak közé tartoznak Európában.

 

Forrás: hirado.hu