Szakmai tanévnyitó Nyíregyházán – Hamarosan elindul a 2023/2024-es tanév
Fotó: Szarka Lajos

Elkezdődött a visszaszámlálás, hamarosan elindul a 2023/2024-es tanév. Az elmúlt évek hagyományaihoz hűen szakmai tanévnyitót tartottak Nyíregyházán. Az Oktatási Hivatal Nyíregyházi Pedagógiai Oktatási Központja által szervezett eseményen tájékoztatták a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei köznevelési intézmények vezetőit és fenntartóikat az új tanévet érintő főbb változásokról, azok tartalmi kereteiről és a várható szakmai feladatokról. A rendezvényen bázisintézményi címek átadására is sor került.

A Belügyminisztérium, az Oktatási Hivatal és a Klebelsberg Központ Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Szakmai Tanévnyitó Konferenciát szervezett csütörtökön a Kodály Zoltán Általános Iskolában, amelyen a köznevelési intézmények vezetőit és azok fenntartóit tájékoztatták az új tanévet érintő főbb változásokról és szakmai feladatokról. A szakmai tanévnyitón Nyíregyháza Megye Jogú Város polgármestere, Dr. Kovács Ferenc köszöntötte a résztvevőket, aki a rendezvényen kiemelte, az Önkormányzat elkötelezett a magas színvonalú oktatás támogatása mellett. Célkitűzésük, hogy helyben is kiemelkedő oktatási lehetőséget biztosítsanak a fiatalok számára, hogy itt tanuljanak, a későbbiekben pedig itt is építsenek jövőt.

– Nyíregyházán három nagy beruházás indult meg, ezek olyan színvonalas munkahelyteremtéseket jelentenek, a közeli 2-3 év múlva, amik nemcsak a Nyíregyházi Tankerületet, a nyíregyháziakat, hanem az egész megyét érintik. Nyíregyházán a nagy foglalkoztatók munkavállalóinak a fele általában nem nyíregyházi, hanem megyei. Aki az autópálya felé jár, láthatja, hogy két beruházás már gőzerővel elkezdődött az elmúlt évben és folyik. Ez 4-5000 munkahelyet jelent az elkövetkezendő években – fogalmazott Nyíregyháza polgármestere a tanévnyitó konferencián.

Dr. Kovács Ferenc a konferencián azt is elmondta, új programokkal szélesítik a következő tanévben a fiatalok szemléletmódját. Szeptember 15-én SzakmaFeszt-et tartanak, amely országosan is egyedülálló, szeptember 25-én pedig egy befektetési konferenciát rendeznek. A polgármesteri köszöntőt követően a pedagógus hivatásrend szabályozásának megújításáról a Belügyminisztérium köznevelési államtitkárságának főosztályvezetője tartott tájékoztatót a szakmai tanévnyitón. Madarász Hedvig elmondta, az új életpályatörvény egységes munkajogi szabályozást jelent a köznevelésben.

- Az új életpálya törvény azt is mondhatnám, hogy egy kódex, úgy, mint a munka törvénykönyve a foglalkoztatás minden kérdésére kitér. Innentől kezdve nem többféle jogszabályban találjuk meg, hogy egy pedagógus, vagy egy nevelő-oktató munkát segítő dolgozónak a munkajogi kérdéseire mi a válasz, hanem egyetlen egy helyen. Épp ezért ennek a törvénynek a bemutatása lesz a a konferencia témája. Egyrészt, hogy egy kis megnyugtatást adjak, bár annyi újdonságot, változást nem hoz ez a törvény, vagy amit hoz, arra van felkészülési idő és többnyire pozitív -  hangsúlyozta Madarász Hedvig, a Belügyminisztérium Köznevelésért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője.

Az új tanévet érintő főbb változásokról, azok tartalmi kereteiről és a várható szakmai feladatokról továbbá az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese, a Nyíregyházi Tankerületi Központ igazgatója, valamint az Oktatási Hivatal Nyíregyházi Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője tartott tájékoztató előadást a konferencia során a résztvevőknek. A rendezvény témái között a korszerűsödő és jelentősen bővülő kompetenciamérés is szerepelt, a történelem és a digitális kultúra is a bevonandó műveltségi területek közé kerül.

Kapcsolódó galéria

Ünnepi tanévnyitó 2023