Szakképzési konferenciát szervezett a megyei Kereskedelmi és Iparkamara

 

Öt éve folyamatos gazdasági növekedés van és az egyéb makrogazdasági mutatók is jelentősen javultak – az a nagy kérdés, hogy hogyan tehető fenntarthatóvá ez a fejlődés és ennek nagyon komoly eleme az, hogy milyen a munkaerő-piaci helyzet, hogy rendelkezésre áll-e a további fejlődéshez szükséges szakképzett munkaerő. Itt érkezünk el a szakképzés fontosságához, hiszen ha nem áll rendelkezésre a megfelelő minőségű szakképzett munkaerő, akkor nincs továbbfejlődési lehetőség a gazdaságban.

– mondta Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

Az oktatási szintek és a generációk kapcsolata a szakképzéssel címmel tartották meg a rendezvényt – a témában a Michelin Hungária Kft. gyárigazgatója is tartott előadást.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Dr. Nemes Attila kiemelte:

Hogyha a szakképzésről, duális képzésről beszélünk – ez azért fontos számunkra is, mert ez jelenti a jövő generációját, ez jelenti azokat az embereket, akik később nagyon jó szakmai alapokkal tudnak hozzánk jönni és tudnak segíteni minket a mindennapi életben. A duális képzéssel megcélozzuk a már felsőoktatásban hallgatókat, illetve részt veszünk középiskolai tanulóknak a felkészítésében, pályaorientációjában – sőt, ezt már megtesszük általános iskolások esetében is. Előadásommal arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy amikor generációkról beszélünk, akkor nem feltétlenül életkor szerinti sajátosságokról kell beszélnünk. Sokkal inkább a társadalom változik, a munkavállalók igényei változnak, nem is annyira életkor szerint, hanem ahogyan haladunk előre az időben, úgy változik valamennyiünknek és a társadalomban mindenkinek a munkahelyek iránti elvárása.

A konferencián a szakképzésben résztvevő intézmények, gazdasági szereplők képviselői, többek között gyakorlati oktatók is találkoztak: ötleteket, javaslatokat adtak egymásnak; a megyei kamara főtitkára, Nagyné Varga Katalin azt mondta, egy-egy ilyen konferencia az információcsere miatt is jelentős.

 

Dér Vivien