Szabálytalankodók az utakon! Megyénkben is rendszeresek a civil rendőrautós ellenőrzések!
Fotó: Illusztráció

Piros, tilos jelzés ellenére is áthajtott az egyik megyebeli vasúti átjárónál egy ezüst színű autónak a sofőrje – a rendőrök egyből intézkedtek.

Egy másik járművezető pedig nem vette figyelembe a balra kanyarodást tiltó táblát, a mögötte haladó civil rendőrautó kamerája rögzítette a szabálytalanságot. Ilyen és ehhez hasonló esetekre reagálnak menet közben a jelöletlen, kamerával felszerelt rendőrautókban szolgáló rendőrök térségünkben is. Dr. Vajtó Levente, az MRFK Közlekedésrendészeti Osztályának mb. osztályvezetője elmondta:

A közlekedésben résztvevők tapasztalták, hogy megyénkben is több civil rendőrautó rója az utakat. Ennek az elsődleges oka, hogy a baleseti okoknál előkelő helyen szerepel a sebességtúllépés, a kanyarodás és elsőbbségi szabályok megsértése, melyet mind menet közben követnek el a járművezetők. Erre reakcióként, menet közben ellenőrizzük a járművezetőket, civil járművekből. Az autók fel vannak szerelve menetrögzítő eszközökkel. A kamerák rögzítik a szabálytalanságokat, így a rendőrök rögtön meg is állítják a járművezetőt, ha ilyet követett el és kiszabják a büntetését.

A közlekedőknek azonban nemcsak a szabályok betartására kell figyelniük ezekben a napokban. A ködös idő, az ónos eső és a téli csapadék is megnehezítheti az elindulást, a közlekedést.

Nemcsak a járművet kell felkészítenünk, hanem a járművezetőknek is alkalmazkodniuk kell a téli időjáráshoz. Most is ködös, fagyott reggelre ébredtünk – a járművezetőknek át kell állítaniuk magukat a téli közlekedésre. Nem úgy kell közlekedni, mint nyáron, hanem csökkentett sebességgel, kellő követési távolságot kell hagyni és kellő időt kell hagyni az elindulásra is, hogy járművünket letakarítsuk, ne fagyott szélvédővel induljunk el.

A Közlekedésrendészeti Osztály megbízott vezetője kiemelte, a csúszós útburkolatok többek között a járművezetők és a gyalogosok haladását is megnehezíti, érdemes körültekintően, óvatosabban közlekedni, valamint a ködös, szürke időben a láthatóságra is nagyobb figyelmet kell fordítani.