Stílus és politika – Schiffer Miklós tartott előadást az MCC-ben
fotó: Szarka Lajos

A divatról, a stílusról és ezek összefüggésrendszeréről hallhattak előadást kedden az érdeklődők a nyíregyházi Mathias Corvinus Collegiumban. Az előadó nem más volt, mint Schiffer Miklós, aki a legtöbbeknek először jut eszébe hazánkban, amikor a stílusról esik szó. A divatszaktekintély széles körűen beszélt az irányzatokról, az öltözködés módszertanáról, és azt a témát is boncolgatta, hogy miként jelenik meg a stílus a politikában.

Stílus és politika – stílus a mindennapokban és a politikai színpadon. Ez volt a címe a kedden tartott előadásnak. Az MCC nyíregyházi képzési központjában szinte telt házas volt a rendezvény, a közönség érdeklődve várta, mégis mi köze lehet a stílusnak és a politikának egymáshoz.

„Kéne, hogy több átkötés legyen. Az előadás első része a klasszikus stílusról, az öltözködés elemeiről, a nagy alapiskolákról szól. A második része egy izgalmas összefoglaló arról, hogy a világban hogyan néz ki a stílus és a politika viszonya. Illetve kik azok, vagy kik voltak azok a politikusok, akiknél a stílus fontos elemét képezte a politikai üzenetének. Nem mindenkinek fontos ez. Mai napig van olyan politikus, aki érezhetően foglalkozik ezzel, és az ő politikai üzenetrendszerének ez a része, van, aki nem. Ettől még az egyik lehet jó és a másik rossz, vagy fordítva.”

Ha manapság stílusról beszélünk, a fogalmat gyakran összekeverjük a divattal. Schiffer Miklós rávilágított, a divat mindig változik, ez a sajátossága. Ezzel szemben a stílus örök, mely nemcsak az öltözködést foglalja magába, hanem az attitűdöt, a viselkedést, mely minden embernél egyéni önkifejező módszer.

„A divat egy külsőleg kitalált dolog, amit más talál ki. Eldönthetem, hogy ez kell-e nekem vagy nem. A stílust én találom ki, én építem fel, az a sajátom. A divatot le lehet venni a polcról, a stílust össze kell rakni. Életkor, adottságok, élethelyzet, szakma, környezet: mennyi minden befolyásolja azt, hogy mit fogok magamról üzenni! A stílus egy személyes ügy, emberhez kapcsolódó üzenetrendszer. A divat kommerciális, ma ez, holnap az. Nincs baj a divattal, de a stílus efölött van” – hangsúlyozta a stílustanácsadó.

Schiffer Miklós ezen előadását már több városban is nagy sikerrel mutatta be a nagyérdeműnek a Mathias Corvinus Collegiumokban. A divat- és stílustanácsadó több mint két évtizede foglalkozik a témával, már 10 könyv is született a tollából.

Kapcsolódó galéria

Stílus és politika - dr. Schiffer Miklós előadása