Sorsfordító békeszerződés – Nyírszőlősön és Sóstóhegyen is megemlékeztek az elszakított magyarságról

Nyíregyházán egész napos eseménysorozattal emlékeztek meg a Nemzeti Összetartozás Napjáról. A trianoni békediktátum 104. évfordulójára szervezett rendezvény a Hősök terén, a három éve átadott Életfánál kezdődött, majd a külvárosban, Nyírszőlősön és Sóstóhegyen folytatódott, ahol a méltóságteljes megemlékezés részeként színes ünnepi műsorral és koszorúzással tisztelegtek a történelmi Magyarország területén élő magyarság előtt.

Az 1920-as trianoni békediktátum 104. évfordulója alkalmából idén is méltó módon emlékeztek meg városszerte nemzetünk sorsfordító pillanatáról. Június 4-e 2010 óta nemcsak egy szomorú történelmi esemény emléknapja, hanem a Nemzeti Összetartozás Napja is, amelyet az Országgyűlés döntése alapján minden évben megünneplünk. Az emlékünnepség központi helyszíne a három éve átadott Életfa volt a Hősök terén, majd Nyírszőlősön és Sóstóhegyen is koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak.

"Mindig gondoljunk reá”

Jászai Menyhért alpolgármester hangsúlyozta, hogy a versailles-i Nagy-Trianon palotában aláírt békediktátum nemcsak a történelmi Magyarországot csonkította meg, hanem családokat és az egész nemzetet is szétszakította.

„Juhász Gyula szavai fejezik ki a legjobban, hogyan viszonyuljunk ehhez a borzalomhoz. Nem véletlenül ez a mondat van kőbe vésve mögöttem a táblán: Nem kell beszélni róla sohasem, de mindig gondoljunk reá. A gondolatból pedig cselekvés kell, hogy fakadjon. Ezért június 4-e már nemcsak a békediktátum aláírásának napja, hanem 2010 óta a nemzeti összetartozásé is, kifejezve, hogy államhatártól függetlenül minden magyar a nemzet része, ahogyan gróf Apponyi Albert megfogalmazta: Ha a térképen összeszorítják is Magyarországnak határait, Magyarország igazi határai addig fognak nyúlni, ahol igaz magyar lelkek laknak”

– mondta az alpolgármester.

Határon túlra nyúló segítség

Hozzátette, az elmúlt években számos program indult a külhoni magyar közösségek támogatására, például a kettős állampolgárság bevezetése, a Bethlen Gábor Alap, és a Határtalanul program. Nyíregyháza önkormányzata is aktívan részt vesz a segítségnyújtásban, többek között a kárpátaljai magyar közösségek támogatásával.

Örökség és küldetés

A megemlékezés a tavaly felállított sóstóhegyi kopjafánál folytatódott, ahol Ágoston Ildikó, a településrész önkormányzati képviselője ünnepi beszédében kiemelte, a kopjafa- és az emléktábla-állítással jeleket hagyunk magunk után, hogy ne feledkezzünk meg a múlt történéseiről, s hogy az utánunk jövő generációk is emlékezzenek a tragédiára.

„Családokat szakítottak szét és csatolták őket egy számukra idegen országhoz, idegen nyelvekkel, s mindezt egyik napról a másikra. Ma erre a napra, s azokra a honfitársakra gondolunk, akik bár magyarnak vallják magukat, szerte a világban élnek. Felelősségünk, hogy megértessük a mai fiatalokkal, mi történt 104 évvel ezelőtt, és ne merülhessen feledésbe, mit is jelképez a sóstóhegyi kopjafa. Legyen büszkeség forrása és erőt adó emlékeztető arra, hogy együtt összefogva bármilyen nehézséggel szembe tudunk nézni”

emelte ki az önkormányzati képviselő.

Tiszteletteljes megemlékezés

A megemlékezéseket színes ünnepi műsor tette még méltóságteljesebbé. A helyi iskola és óvoda tanulói, a nyugdíjas szervezetek, valamint a Mandala Dalszínház képviselői szívhez szóló előadásokkal tisztelegtek az elszakított magyarság előtt. Az események zárásaként a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit, kifejezve tiszteletüket és összetartozásukat.

 

 

Kapcsolódó galéria

Nemzeti Összetartozás Napja - megemlékezés Sóstóhegyen