Semmelweis-nap – A Nyírségi Egészségközpont Kft. dolgozóinak is köszönetet mondtak
fotó: Szarka Lajos

A Nyírségi Egészségközpont Kft. dolgozóinak is köszönetet mondtak Semmelweis-nap alkalmából. A foglalkozás-egészségügy mellett ingyenes lakossági szűréseiről ismert nyíregyházi cég – amellett, hogy elismerte szakdolgozó munkatársait –, a partnereknek, köztük az önkormányzatnak is megköszönte az együttműködést a csütörtöki rendezvényen. Jelszavuk a prevenció, s úgy látják, a megelőzésre épülő szemlélet egyre meghatározóbb a nyíregyháziak körében.

„Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni...”

– az Anna and the Barbies slágere is elhangzott a Nyírségi Egészségközpont Kft. Semmelweis-napi ünnepségén, a Hotel Pagonyban. A helyi tehetség, a már a Helló Nyíregyháza! színpadán is bizonyító Lőrinczi Fanni által énekelt dal üzenete az egészségügyben dolgozók ünnepnapjához is tökéletesen illeszkedett. Bár az megelőzésben-gyógyításban tevékenykedők számára az a fontos, hogy minél tovább éljünk, jó állapotban.

Egyre nyitottabbak a szűrésekre az embereknek

Ezért a megelőzéshez kínál sokszor ingyenes lakossági szűréseket a cég – például karácsony előtt vagy idén áprilisban –, melynek egyik ma elismert munkatársa, Fazekasné Bunda Adrienn úgy látja, egyre nyitottabbak rá az emberek. – Minél több embert próbálunk megszólítani ezeken a szűréseken, és azt látjuk, egyre fontosabb az embereknek a saját egészségük és nagyon sokan jelennek meg. És ha egy-egy ilyen ingyenes szűrővizsgálaton pozitív tapasztalataik vannak, akkor a következőkön is látjuk az ismerős arcokat. Most már tényleg mindenkinek nagyon fontos és egyre fontosabb a saját egészségének a védelme, és hogy ott legyen ezeken a szűrővizsgálatokon – fogalmazott a diplomás ápoló.

Prevenció: jobb megelőzni, mint kezelni

S ha nemcsak az élmény, hanem a lelet is pozitív, ajánlanak szakorvost és segítik a gyógyulást, a korai diagnosztika ugyanis életeket menthet. Mindehhez ad keretrendszert a jogelődökkel együtt lassan évtizedes múltra visszatekintő, 2023-ban kiemelkedő minősítést elérő cég, melynek vezetője azt vallja, jóval olcsóbb megelőzni, mint valamit kezelni. Bákányné Mikó Zita úgy látja, jó úton jár a társadalom, hiszen míg korábban csak lézengtek a felhívások ellenére a különböző szűréseken, az Egészségügyi Világnapon például 960-an jelentek meg.

Életek múlhatnak a korai felismerésen

– Ez a szemléletváltás nagyon hosszú időszakot vett, és úgy gondolom, még mindig vesz igénybe, de jó úton haladunk, és azért elmondhatjuk, hogy országosan is kardinális témává vált. Jelentős a betegek kiemelése, mindig van pozitív eset. Azt szoktuk mondani, ha már egy ember életét megmentettük, akkor megérte ez az egész folyamat, de hál’ istennek nagyon sok esetben időben sikerül még észrevennünk a problémát, és a pácienst továbbjuttatni az illetékes szakterületekre

– mutatott rá Bákányné Mikó Zita, a Nyírségi Egészségközpont Kft. ügyvezetője.

Csapatmunka, több területen

Maga a Nyírségi Egészségközpont egy úgymond multidiszciplináris team, tehát több szakma képviselője alkotja a csapatot, vannak köztük szakápolók, okleveles ápolók, dietetikusok, gyógytornászok és több szakorvos, fő- vagy mellékállásban. Fő profiljuk a foglalkozás-egészségügy, kitettek magukért a pandémia idején, amikor nonstop szolgáltatást biztosítottak a lakosságnak, a háború kitörésekor ott voltak a határ mentén és adományokat is adtak, de részt vesznek az oktatásban is, segítve a jövő ápolóinak munkáját.

Ingyenes egészségügyi szűrések nyíregyháziaknak

A városi közgyűlés szociális, egészségügyi és sport bizottságának tagja köszöntőjében a hitet, és az e hivatáshoz elengedhetetlen hűséget, elkötelezettséget emelte ki, megköszönve az önkormányzattal partnerségben végzett szűrővizsgálatokat is.

– Nagyon fontos az önkormányzat számára az egészségügy, az egészséges társadalom kérdése, és ezért vállal partnerséget olyan cégekkel is, mint ahol most az ünnepség alkalmából vagyunk, hiszen ők felajánlják társadalmi plusz szolgáltatásként az ingyenes szűréseket a városi rendezvényeken, kiemelt egészségügyi napokon. Ez óriási segítség az önkormányzatnak, a cégnek és Nyíregyháza polgárainak, hogy ingyenesen egészségügyi szűréshez juthatnak

– nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak Szenti Tibor önkormányzati képviselő.

Fontos az elismerés

A cég ezen az ünnepnapon a dolgozóira figyelt kiemelten – már nem először a kft. történetében. A megbecsülés és odafigyelés jegyében idén összesen 11-en kaptak elismerést, a nyári szabadságolások miatt hatan tudták személyesen átvenni. Az ügyvezető úgy fogalmazott, a nagy ellátórendszerek ilyenkor hagyományos ünnepségei mellett az is lényeges, hogy a magánszférában dolgozók munkája, szakmaisága is ki legyen emelve, és ők is el legyenek ismerve.

 

Kapcsolódó galéria

Semmelweis Nap a Pagonyban 20240704