Segítőkutyákkal az integrációért
Konferenciát tartottak csütörtökön az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán, ahol a program keretében a Kuku és barátai – Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát! című mesekönyvet is bemutatták.

– A könyv azért született meg, hogy a gyerekek nyelvén mutassa be a vakvezető, a hallás- és mozgássérült-segítő, valamint a személyi segítő és terápiás kutyák világát, valamint a fogyatékossággal élő gazdák mindennapjait – mondta el Loványi Eszter gyógypedagógus-szociológus, a könyv szerzője a kötet és a konferencia sajtótájékoztatóján.
A születése óta hallássérült író az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának munkatársa és szabadidejében önkéntesként dolgozik a NEO Magyar Segítőkutya Egyesületnél.
Mint elmondta, Kuku nevű hangjelző kutyája elsősorban akkor segíti mindennapjait, amikor nem visel hallókészüléket. – Ha valamilyen zaj hallatszik, telefon szól vagy valaki csenget, a kutyám először figyelmeztet, azután megmutatja pontosan, hogy mi történik, elvezet a zaj forrásához – mesélte a szerző.
A 44 oldalas, illusztrációkkal teli kötet a terápiás kutyák és gazdáik mindennapjait meséli el igaz történeteken keresztül. Loványi Eszter kiemelte: tapasztalataik szerint az óvodás és kisiskolás korosztály az, amelyik nagyon nyitott módon és természetesen kezeli a másságot, ezért kiemelten fontos, hogy minél korábban legyen lehetőségük tapasztalatokat szerezni erről a területről.

Perlusz Andrea, a kar stratégiai és szakmapolitikai ügyekért felelős dékánhelyettese, a kötet lektora megerősítette az állítást és felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy a gyerekek minél korábban szerezzenek tapasztalatot a társadalom sokféleségéről. Mint mondta, ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a későbbiekben az egész társadalom empatikusabb legyen.
– A mese egy természetes eszköz arra, hogy a gyerekeknek ezeket a széles körű tapasztalatokat biztosítani tudja és a NEO Egyesület érzékenyítő programjaival kiegészülve nagyon fontos eszköze annak, hogy a fogyatékossággal élők világát megismerhessék – fogalmazott.
Kiemelte: az egyetemen fontosnak tartják, hogy támogassák a fogyatékossággal élők társadalomba való integrációját segítő ügyeket. Ennek a szemléletnek köszönhetően a karon több fogyatékossággal élő oktató is dolgozik, akik nemcsak a diákok érzékenyítésében vállalnak jelentős szerepet, hanem segítségükkel sok tapasztalati tudást is elsajátíthatnak a hallgatók.

Mányik Richárd, az egyesület elnöke elmondta, hogy a szervezetet hallás-, mozgás- és látássérült emberek hozták létre a segítő kutyák kiképzésére és hozzá kapcsolódó események szervezésére. Az egyesület bemutatókat, érzékenyítő tréningeket szervez iskolákban, óvodákban és munkahelyeken, hogy segítse a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját.
A csapatban 27 önkéntes dolgozik és fennállásuk óta 32 kutyát képeztek ki különböző segítő feladatokra, jelenleg 17 kutya képzése van folyamatban.
– A kutyák egyfajta hidat tudnak képezni ember és ember között, mindegy, hogy az sérült vagy ép. A mai konferencia is ennek fontosságára kívánja felhívni a figyelmet – emelte ki.
Az egész napos programon a fogyatékosság és a társadalmi integráció kérdéseit szakmai előadások és kerekasztal-beszélgetések formájában járják körbe a szakemberek.

MTI