Rutin Rókák – A cél, hogy a volán mögött ülők ne rutinból vezessenek!

Rutin Rókák elnevezéssel indít új baleset-megelőzési programot a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága. Az országosan egyedülálló kezdeményezés célja, hogy az öt évnél régebbi jogosítvánnyal rendelkezők ne rutinból vezessenek, frissítsék fel ismereteiket, ezzel is javítva a közlekedés biztonságát.


A hazai statisztikák azt mutatják, hogy a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek 80 százalékát az öt évnél régebben megszerzett jogosítvánnyal rendelkező járművezetők okozzák. Többek között ez adta az ötletet, hogy Rutin Rókák elnevezéssel új baleset-megelőzési programot indítson a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága. A cél az, hogy az öt évnél régebben B kategóriás szerzett jogosítvánnyal vezetők felfrissítsék tudásukat, megújítsák készségeiket, szimuláltan újra levizsgázzanak, és ennek eredményeként a jövőben már ne rutinból közlekedjenek. A Megyei Baleset-megelőzési Bizottság saját honlapot készíttetett, ez a szszbmbb.hu, amelyet ha megnyitnak, már a főoldalon megjelenik a KRESZ teszt, amely kitöltésével részt vehetnek a Rutin Rókák elnevezésű programban.

Újra vizsgázhatunk negatív következmények nélkül

Szikszai Tihamér, a Megyei Baleset-megelőzési Bizottságtitkára elmondta, a honlapon ki kell tölteni egy tesztlapot, és amennyiben az eredményesség legalább 80 százalékos, az oldal felajánlja a regisztráció lehetőségét. A programban résztvevőt ez alapján értesítik arról, hogy a vizsgacentrumban mikor adhat számot elmélet, elsősegély-nyújtási és gyakorlati tudásáról. A vizsga idején a jelentkező családját is bevonják a programba, a jogosítvánnyal rendelkezők teszteket tölthetnek ki, a gyerekekkel a kerékpározásról, a gyalogos közlekedésről beszélgetnek, valamint szimulátorral is játszhatnak. A programban sikeresen vizsgát tett járművezetők közlekedés biztonsággal kapcsolatos ajándékcsomagot kapnak, persze azokat is jutalmazzák, akiknek ez elsőre nem sikerül, és fontos tudni, hogy a jogosítványukat továbbra is megtarthatják.

 

Szoboszlai Tibor