Roadpol akció: gyorshajtásért 300 ezer forintos bírság is kiszabható

A szokásosnál több helyen mérték az autók sebességét a rendőrök – a Roadpol nevű nemzetközi akcióban. A gyorshajtók mellett próbálták azokat is kiszúrni, akik szabálytalanul telefonáltak vezetés közben. Ha nem is túl látványosan, de közeledik az ősz, így lassan ehhez is alkalmazkodniuk kell a sofőröknek – közölte az M1 Híradója.

Egymás után mérték be a gyorshajtókat a rendőrök a 61-es úton a Roadpol nevű, európai baleset-megelőzési akció keretében. A közlekedők sebességét fix traffipaxszal és kamerával felszerelt, civilnek látszó rendőrautóval is ellenőrizték. Ha egy kamion 70 helyett 90-nel megy, a sebességtúllépést a sofőr már nem úszhatja meg helyszíni bírsággal. A közigazgatási bírság 30 ezer forint.

A jelentősebb sebességtúllépésekért akár 300 ezer forintos bírságot is kiszabhat a rendőrség.

A Roadpol akció alatt a rendőrök a biztonsági övek használatát is fokozottan ellenőrzik, emellett azt is nézik, hogy használnak-e mobiltelefont a sofőrök. A tapasztalatok szerint az ilyen kiemelt ellenőrzések idején jóval több szabálysértőt emelnek ki a forgalomból, mint máskor.

Inhof Ferenc zalaegerszegi gépjárművezető-oktató szerint évszakváltáskor a sebesség helyes megválasztása mellett a megfelelő követési távolság is különösen fontos.

Az ORFK balesetmeglőzési bizottsága több, Magyarországon is jelenlévő multinacionális vállalattal összefogva Életrevaló néven programot indított a közlekedésbiztonság javítása érdekében és a motorkerékpáros közlekedés népszerűsítésére.

Magyarország útjain 190 ezer motorkerékpár és még legalább ennyi rendszám nélküli kétkerekű motoros jármű közlekedik. Közülük évente 1500-at ér baleset. Tavaly 67, az idén eddig 28 motorkerékpáros halt meg közlekedési balesetben. A rendőrség szerint a motorosoknak soha nem szabad elfelejteniük, hogy őket nehezebben lehet észrevenni.

Az ORFK Balesetmegelőzési Bizottsága szombaton rendezi meg a hagyományos motoros családi napot. A programban vezetéstechnikai képzés, fékpados teljesítménymérés, elsősegély bemutató és műszaki tanácsadás is szerepel.

 

Forrás: hirado.hu