ROADPOL – A rendőrség kiemelt figyelmet fordít a gyorshajtók kiszűrésére

A rendőrség hétfőtől vasárnapig kiemelt figyelmet fordít a gyorshajtók kiszűrésére, április 19-én pedig Speedmarathont is tartanak, amelyben valamennyi sebességmérő eszközt bevetnek. Nyíregyházán és a vármegye területén több helyszínen is fokozott ellenőrzésre számíthatnak a közlekedők. A gyorshajtás még mindig vezető baleseti ok, az akció ennek visszaszorítását célozza.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának éves ellenőrzési terve alapján április 15-e és április 21-e között hazánkban is fokozott ellenőrzést tartanak. A rendőrség ebben az időszakban kiemelt figyelmet fordít a gyorshajtók kiszűrésére. Nyíregyházán és a vármegye területén több helyszínen sebességmérésre számíthatnak a közlekedők.

– Ezen a héten Nyíregyháza, illetve a vármegye területén a rendőrség a ROADPOL egyik éves ellenőrzési terve alapján fokozott ellenőrzésként a Speed sebességellenőrző tevékenységét hajtja végre. Ez a hét fokozottan erről szól, egyébként is mérik a sebességet folyamatosan a hét minden napján vár megyeszerte, de most ez kifejezetten erre irányul egy országos mérvű akciósorozatként, illetve Európa-szerte is mérik a sebességet a gépjárművek vonatkozásában a kollégáink. Ez a hét első körben a normál sebességellenőrzésről szól, illetve majd lesz a Speedmarathon, ami pénteken reggel 6 órától szombat reggel 6 óráig fog tartani. Itt a 24 órás időintervallumot lefedve fogják mérni a kollégáim a sebességeket a közlekedők részéről tájékoztatott Koncz László alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vezetője.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője, Koncz László alezredes azt is elmondta, sajnálattal tud beszámolni arról, hogy az elmúlt két nap adatai alapján az állampolgárok nem feltétlenül tartják be a sebességhatárokat. Azt is hangsúlyozta, a gyorshajtás még mindig vezető baleseti ok, így a most is zajló akció ennek visszaszorítását célozza. Sajnálattal tapasztalják, hogy a balesetek során nagy számban elmondható, hogy a sofőrök nem az út-, a látási és az időjárási viszonyoknak megfelelően választották meg járművük sebességét.

– Az egyik fő baleseti okok közé tartozik a sebességtúllépés. Hétfőn verőfényes napsütés volt, azt követően pedig az időjárási viszontagságok megváltoztak. Itt, aki a sebességet nem jól mérte fel az elmúlt napokban, illetve elmúlt napban, amikor az esős időjárás beköszöntött, újra váratlan meglepetés érhette abból kifolyólag, hogy nem úgy állt meg a gépjármű, mint a száraz útszakaszokon – tette hozzá Koncz László alezredes.

A ROADPOL egész Európát érintő sebességellenőrzési kampányhoz kapcsolódva a Magyar Rendőrség április 19-én, pénteken 24 órás Speedmarathont tart, amelynek során valamennyi sebességmérő eszközt bevetve próbálják visszaszorítani a gyorshajtást. Koncz László alezredes azt is elmondta, a rendőrök nemcsak a megszokott helyeken mérnek, hanem ott is, ahová lakossági igény érkezett. A pontos helyszínek listáját csütörtöktől lehet megtalálni a police.hu oldalán.