„Rímtelen szabadverseket írok” – Nagy Zsuka költő gondolatai

Irtózik a felkiáltójeltől. Ki az? Nagy Zsuka, Ratkó József-díjas költő! Én felkiáltójellel írom, remélem, nem sértődik meg, de a felkiáltójel érzelmeket is kifejez – szeretem Zsukát. Különleges nő, aki kerékpárjával szeli át a várost, kedves derűjével sokakat mosolyra bír:

Nyíregyházán születtem, az 5. Számú Általános Iskolába jártam, aztán a Vasvári Pál Gimnáziumban érettségiztem, a főiskolai diplomámat is itt szereztem, az egyetemit pedig a Miskolcon. A Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiumában tanítok magyar nyelv és irodalmat immáron tizenkettedik éve. Nemcsak az iskoláim, hanem minden ehhez a városhoz, ehhez a megyéhez köt. Itt lettem ember, itt lettem költő. Itt teszem a ’szolgálataimat’ is.

Hogyan lesz valakiből költő? Nos, Zsuka is tizenéves volt, amikor az első általa emlegetett ’érzelményét’ megírta. 13 éves és szerelmes volt, lágy dallamok a Walkman-en keresztül és bumm: megszületett az első versecske.

A gimiben már gitározott és volt olyan, amikor a házifeladat helyett verseket, dalszövegeket írt.

Ady, Babits és József Attila verseket is megzenésítettem. És ugyan a zene nagyon fontos még most az életemben, mégis maradtam a költészetnél, a szépírásnál. Ez lett a szenvedélyem.

Azt mondja, nem tudna írás nélkül élni. A 2017-es megyei Prima Díj különdíjasának három kötete jelent meg, legutóbbi Pigment címmel.

Nyilvánvalóan rímtelen, szabadverseket írok, nem igazán szeretem a központozást, a felkiáltó jeltől egyenesen irtózom. A csengő-bongó rímeket sem szeretem legtöbbször, inkább a gondolatritmusban, az érzelmek lendületében hiszek, és abban, hogy a mű legyen hiteles, őszinte, ne ’csak’ műalkotás legyen.

Vonzódik a művészetekhez, tagja többek között a Hadron Művészeti Egyesületnek. A képzőművészek alkotásai, például szobrok és festmények mellé rövid verseket fűz.

És nemcsak pedagógusként figyel a fiatalokra, hanem költőként is. Béres Tamás íróval közösen keresi, kutatja a tehetségeket. Elindították a KamaszTeraszt a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. Diákokkal ülnek össze rendszeresen és beszélgetnek az írásról, irodalomról. Értő, érző, író és olvasó fiatalokkal foglalkoznak, következő találkozójuk december 5-én lesz! Várja, várják az irodalomkedvelő ifjúságot.

 

R.