Retro Véradás – Sörrel, virslivel kedveskedtek a véradóknak a Véradók Világnapján

A múltidéző eseményt idén is a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete rendezte meg.


Nyáron csökken az önkéntesek aktivitása – kevesebben mennek el vért adni a nagy meleg, a sokakat érintő allergiaszezon miatt, valamint főként azért, mert a véradók is megérdemelt szabadságukat töltik. Ezért is fontosak ilyenkor a szervezett véradások, csütörtökön sokan nyújtották segítségre karjukat a Jósa András Oktatókórházban.

Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója elmondta:

A mai napon van a Véradók Világnapja. Az országban 44 helyszínen szervezett a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat véradást. Azért fontos ez a nap, mert ilyenkor gondolunk, megemlékezünk azokra a névtelen segítőkre, akik a vérükkel segítik azokat az embertársaikat, akiknek a gyógyulásukhoz valamilyen sürgős életmentő műtétre, annak elvégzéséhez vérre van szükség. Mi minden évben ilyenkor Retro Véradást szervezünk itt, a Jósa András Oktatókórházban – azokat a véradókat vártuk, akik szerették volna egy kicsit a régmúltat felidézni, ugyanis ezen a napon mi sörrel és virslivel kínáltuk meg őket.

Hetente mintegy ötszáz véradóra van szükség megyénkben ahhoz, hogy a vérellátás egyenletes, fennakadás nélküli legyen. A vér mással nem pótolható, ezért a Magyar Vöröskereszt a következő napokban, hetekben fokozottan számít az önzetlen véradók segítéségre. Az adatfelvétellel és kötelező vizsgálattal együtt körülbelül 35-40 percet vesz igénybe egy véradás, akár ennyi idő ráfordításával is életet menthet egy véradó. A hiedelmekkel ellentétben az is adhat vért, akinek van tetoválása, az viszont fontos, hogy egészséges, minimum 50 kilós és nagykorú legyen a véradó. Egy véradás alkalmával 4,5 deciliter vért vesznek, ezzel a mennyiséggel 3 betegen is lehet segíteni.


Dér Vivien