Retro Könyvtár
A retro jegyében rendezték meg az idei Országos Könyvtári Napokat a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban. Október 5. és 11. között hét napon keresztül felnőtt- és gyermekprogramokkal, előadásokkal, kiállításokkal, író-olvasó találkozókkal, zenés előadói estekkel, amnesztiával és ingyenes beiratkozással igyekeznek népszerűsíteni a könyvtári szolgáltatásokat.

„Könyvtárba mentem, gyere utánam!” Ezzel a mottóval és megannyi színes programmal igyekeztek az idei esztendőben minél több irodalomszerető embert invitálni a Könyvtári Napok szervezői az olvasnivalók birodalmába.

Pillanatkép a Csiriptanyáról. A Nemzetközi Babahordozó Hét keretében meseterápiával, baba-mama foglalkozásokkal könyvajánlóval és számos érdekességgel várták a kisgyermekes családokat. A program csak egy azon események sorában, amelyet a 10. Országos Könyvtári Napok keretében kínált a nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár a látogatók számára. A hét napos rendezvénysorozat alatt az érdeklődök megismerkedhettek a könyvtárban őrzött helyi értékekkel, megtudhatták mi az a látványmakettezés, ismeretterjesztő előadásokat hallhattak az egészséges életmód jegyében, de sorra nyíltak a kiállítások a szépkorúak kézimunkáitól kezdve a retro számítógépeken át, a visszavitt könyvekben felejtett könyvjelzőkig.

Az évek óta nagy sikerű rendezvénysorozat célja, még több olvasót csalogatni az intézmény falai közé. Látva a látogatók nagy számát, ez idén is megvalósult.

A hét nap alatt ingyenes beiratkozásra is lehetőség nyílt, valamint amnesztiát kaptak azok, akik későn hozták vissza a kölcsönbevett könyveket. Évek óta hagyomány már, hogy a rendezvénysorozat alatt ajándékkal jutalmazzák a legfiatalabb, a legidősebb, és a leggyakrabban könyvtárba járó olvasót, valamint a legtöbb olvasnivalót kölcsönző családot is. Két pályázatban is eredményt hirdettek, keresték a nyár könyvfalóját és a Guruló-könyvtár kapcsán is díjazták a legötletesebb írásokat. A 10. Országos Könyvtári Napok vasárnap a neves író, Leslie L. Lawrence közönségtalálkozójával zárta kapuit.

Piszár Tünde