Részben kinyithattak az éttermek, kávézók – Lassan indul az élet a vendéglátós szektorban
Fotó: Trifonov Éva

A kormányzati könnyítések szellemében kinyithattak az éttermek, kávézók teraszai május 4-e után. Nyíregyházán is többen éltek a lehetőséggel, amit – főként a nyárias hétvégén – ki is használtak a vendégek. Persze ez még messze van a teljes értékű állapottól, s mindez a koronavírus-világjárványtól függ. Így bár még mindig átmenetinek mondható a helyzet, a felvételeink tanúsága szerint a vendégek szívesen térnek vissza a teraszokra.

 

Teraszi kávézás

Egy sokak által régóta várt és vágyott pillanatot mutatott a Nyíregyházi Televízió kamerája: kávézás egy teraszon. Bár ezúttal a riporter munkaitala került az asztalra, már ez is jelzi, hogy elindult valami: a kormányzati, központi könnyítések szellemében Nyíregyházán is kinyithattak május elején az éttermek, kávézók – igaz, még csak a teraszok, benti fogyasztás nem lehetséges.

Előrelépés áprilishoz képest

De már ez is előrelépés az áprilisi állapothoz képest, amikor a kijárási korlátozások szellemében erre sem volt lehetőség. A több vendéglátóhelyet is üzemeltető Péter László kérdésünkre azt mondta, neki is, mint sokaknak, nehézséget okozott és okoz az átmeneti időszak, s különböző megoldások születtek a munkaerő megtartására.

Megtartani a munkaerőt

– Ez a vendéglátásban kiváltképp fontos. Jó szakácsot, jó felszolgálót tulajdonképpen nem nagyon tud az ember találni. Ezért az összeszokott csapatunkat azzal próbáltuk együtt tartani, hogy elindította cégünk a kiszállítást. Egyébként sikeresnek mondható ez a próbálkozásunk. Pincéreinket kértük első körben arra, hogy futárként segítsék munkánkat, illetőleg diszpécserként. Most, hogy visszaállt a terasznyitás, próbálunk egyre több külsős munkavállalót toborozni – fogalmazott a vállalkozó.

Tele volt a tér

Péter László hozzátette: a menüidőszak már alakul, az esti, a la carte időszak még nem az igazi, de múlt héten még borúsabb nyilatkozatot adott volna, igaz, az időjárás is kellemetlenebb volt. Viszont a nyárias hétvége szinte tömegeket csalt például a Kossuth térre, ahol megteltek a teraszok.

A hideg sem számít?

A tudósításban látható felvételeket kedden délután készítettük, éppen a lehűlést hozó, esős napon, ám ennek ellenére érzékelhető, hogy sokakat a hideg is hidegen hagyott és felöltözve, akár melegbe burkolózva fogyasztottak hideget-meleget. A vendégek visszatérése jó jel a nyári szezon előtt, viszont az elmúlt időszak érthetően veszteségeket hozott, hiszen egy kötelezően bezárt intézményben is volt-van bérleti díj.

Az önkormányzat is segített

Péter László bérlőként és bérbeadóként is jelen van a piacon, s azt mondja, a nyíregyházi önkormányzat hozzáállása példaértékű a vállalkozókhoz. – Kiemelném, hogy a nyíregyházi önkormányzat a vendéglátósok felé egy nagyon kedvező gesztust tett, tehát a 25%-át kell a bérleti díjnak fizetni június végéig. Illetőleg kormányzati intézkedésként a teraszok bérleti díját egészen nyár végéig elengedik. Azt gondolom, ez mindenképpen segítség egy vendéglátós vállalkozónak. És nyilván vannak kevésbé pozitív bérbeadók is.

Várják a teljes nyitást

Ami az önkormányzati bérleményeket illeti, még azt a 25%-ot is elég megfizetni jövőre, 12 egyenlő részletben, ha a bérlő vállalja, míg a jelentősen csökkent nyitvatartási idejű és vásárlói forgalmú helyeknél 50% bérleti díjkedvezmény volt nyújtható. Persze a legjobb az lenne, ha nem kedvezményekről, hanem a vírushelyzet normalizálódásáról, teljes nyitásról, bizalommal visszatérő vendégekről szólnának minél hamarabb a hírek, ami nemcsak a vendéglátós szektornak, hanem számos más, a világjárvány által okozott veszélyhelyzet miatt nehézségekkel küszködő területnek hozna enyhülést és megújulást.