Rendkívüli jogrend - Nyíregyházán is felkészültek a változásokra
Fotó: Illusztráció

Kedd este Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette a járványügyi védekezéssel kapcsolatos rendkívüli jogrend szabályait. Ennek végrehajtása Nyíregyházán is megkezdődött szerdán.

Az Operatív Törzs ajánlására vezették be éjfél és hajnali 5 óra között a kijárási korlátozást. Bezártak a szórakozóhelyek, illetve ingyenes lett a parkolás.  Vigyázat, a lehetőség nem vonatkozik a magánparkolókra, csak a közterületi beálló helyekre. Szerdán lezárták a városi parkoló automatákat is, de fegyelemre intik az autósokat, hiszen könnyen ismét a tavaszihoz hasonló káosz alakulhat ki. 

„ A díjfizető parkolókban ingyenes a parkolás, tehát ez azt jelenti, hogy fizető parkolóban nem kell fizetni a pakolásért szerda reggel óta, ami nem azt jelenti, hogy bárhol meg lehet állni, szabálytalanul. Ha valahol KRESZ szabály tiltja a parkolást, ahol tilos megállni vagy várakozni, ill. a település rendelete tiltja azt, hogy zöld területen nem lehet parkolni, akkor ezeken a helyeken továbbra is tilos a parkolás” – fogalmazott Bodrogi László, a Közterület Felügyelet vezetője.

Az ingyenes parkolás kedvez a városlakóknak, viszont havonta 30 millió forint körüli bevétel kiesést jelent a városi kasszából. A tulajdonos önkormányzatnál dolgoznak a parkolóbérletesek kompenzálásának módjáról.  – tájékoztatta szerkesztőségünket a NYÍRVV Nonprofit Kft Közterület kezelési igazgatója. Telephelyen belüli átcsoportosításokkal végzik a NYÍRVV dolgozói közterületen a fertőtlenítést. Olyan klóros vizet használnak, mely nem ártalmas sem az emberekre, sem a növényekre.

„ A járvány második szakasza során polgármester úr elrendelte a heti rendszeres fertőtlenítést a játszótereken, kondiparkokban és utcabútorokon. Ezt a múlt héten újra el is kezdtük a tavaszi mintájára. Az emberek nyilván beöltözött munkaruhában, a megfelelő géppel végzik ezeket a fertőtlenítéseket, 102 játszótéren. Nyilván a belvárosból indulunk kifelé, és haladunk szisztematikussan a város külsőbb területein lévő játszóterekre és kondiparkokra.” – nyilatkozta Dicső Péter.

Mint köztudott, sporteseményeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken ülhet néző, és kötelező a maszk használata. A Móricz Zsigmond Színházban, a Váci Mihály Kulturális Központban vagy a Móricz Zsigmond Könyvtárban is a szokatlan ülésrendet alkalmazzák. Az intézmények felelőssége az előírások betartása. A rendőrök és a közterület felügyelők feladata valamennyi új rendelkezéssel kapcsolatos ellenőrzés. A szabályszegőkkel szemben a figyelmeztetés, helyszíni bírság vagy a hatósági feljelentés szankciójával élhetnek.