Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette kezdődik az érettségi időszak
A kép illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Érettségi vizsgát tartanak az ország 1144 helyszínén; sikeresen felhalmozták a szükséges egészségügyi eszközöket, és kiszállították a tételeket is – mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár hétfőn a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az érettségi vizsgák lebonyolításához szükséges védelmi intézkedéseket az 1144 köznevelési intézmény már múlt csütörtökön elvégezte, így teljes biztonságban vághatnak neki a diákok az első próbának, a magyar nyelv és irodalom érettséginek – mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorába.

Hozzátette, minden érettségiztető iskola kézfertőtlenítőt is kapott, a vizsgák előtt alaposan kitakarították az épületeket, ellenőrizték a mosdók felszereltségét és tisztaságát, illetve az érettségi idején is folyamatos lesz a takarítás az iskolákban.

A tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat. Ezt a számot az egyes intézmények tovább csökkenthették – mondta. Hozzátette, ezen kívül valamennyi vizsgázónak maszkot kell viselnie a tanteremben, a tanároknak a maszk mellett kesztyűt is kell viselniük.

Azt is elmondta, idén a megszokottól eltérően a vizsgák reggel kilenc órától kezdőnek, hogy az érettségizők elkerülhessék a reggeli tumultust a tömegközlekedési eszközökön.

A tanárok részéről teljes volt az együttműködés

Maruzsa Zoltán azt is elmondta, a tanárok részéről teljes volt az együttműködés. Hozzátette, az érettségi megszervezésénél kérték az intézményvezetőket, hogy amennyiben lehet mentesítsék idős, illetve krónikus betegségben szenvedő kollégáikat a felügyelőtanári beosztás alól. A visszajelzések pedig azt mutatják, hogy ez meg is történt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ennek ellenére több idősebb tanár is külön kérte, hogy részt vehessen az érettségi lebonyolításában, mivel így szeretné támogatni a diákokat ebben a rendkívüli helyzetben.

Hozzátette, a kormányzat tisztában van vele, hogy mindenkiben van egy kis félelem és aggodalom a fertőzés kockázata miatt, még a megfelelő védelmi intézkedések betartása mellett is, éppen ezért hálájukat szeretnék kifejezni a tanárok, intézményvezetők iránt, hogy a kormányzat segítségére voltak, és vállalták az érettségi lebonyolítását, megszervezését az egyes intézményekben.

 

Forrás: hirado.hu