Rekordokat dönt Seuso – A „Kulturális Expressz” hamarosan Nyíregyházára érkezik

Továbbra sem lankad az érdeklődés Seuso ezüstje iránt. A páratlan leletegyüttesre eddig több mint 20 ezer látogató volt kíváncsi helyszínenként. Bár Nyíregyházára még csak 11 nap múlva érkezik a kincs, előzetesen már több mint 9 ezren regisztráltak a megtekintésére.


Egyedülálló. Páratlan. Legendás. Felbecsülhetetlen értékű. Nincs hozzáfogható. A legek legjeként emlegetik az „országos turnéját” tartó Seuso-kincset, ami március 27-én, kedden déltől már Nyíregyházán lesz látható egészen április 15-én, vasárnap 20 óráig. Ezt követően a kifejezetten számukra kialakított kiállítótérbe kerülnek a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Tízezrek kíváncsiak rá

Tízezrek kíváncsiak minden helyszínen a késő római kori ezüstleletre, és sorra dőlnek meg a látogatói rekordok a közgyűjteményekben. Nyíregyházán napról napra több százan regisztrálnak, eddig már kilencezren foglaltak időpontot a kiállításra, a hét elején pedig már 29 idősáv teljesen betelt. A múzeum a Seuso- kiállításra külön honlapot indított (seuso.josamuzeum.hu), ahol a legfontosabb információk elolvasása mellett időpontot is lehet foglalni. A szervezők kérik, az érdeklődők regisztráljanak, hiszen folyamatosan telnek be a helyek, és a látogatók kényelmét, valamint a zavartalan tárlatmegtekintést szeretnék biztosítani.

Szigorú szabályok

Egy időpontban maximum 40 fő látogató tartózkodhat a kiállítótermekben. Az ennél nagyobb létszámban bejelentkező csoportok kizárólag csoportbontásban tehetik meg foglalásukat. Kérik az egyéni és csoportos látogatókat, a foglalt időpont előtt 30 perccel érkezzenek meg a múzeum bejáratához. A foglalt időpont a kiállítótérbe való belépés időpontja, az előző 30 perc a jegyvásárlásra és a ruhatár használatára fordítható idő. A látogatók maximum 25 percet tölthetnek majd a kiállítótérben.

Ajándéktárgyak vásárolhatók

A tájékoztatás során megtudtuk, a kiállítás nyitvatartása alatt a múzeum aulájában a kijárati oldalon ajándéktárgyak vásárlására nyílik majd lehetőség, illetve a kiállításhoz kapcsolódó kiadvány is elérhető lesz. A múzeum udvarán római kori ételkülönlegességek, kávé, frissítő és pihenő várja a látogatókat. Az intézmény állandó és egyéb időszaki kiállításai azonban a Seuso ideje alatt zárva tartanak majd.

 

Bruszel Dóra