Rekord számú új lakást adnak el idén Nyíregyházán – Van, hogy alku nélkül is

Egyre több az építkezés, a vásárlási igény nagy, az albérletek pedig akár néhány óra alatt bérlőre találnak Nyíregyházán. Kétségtelen, az év eleji lendület továbbra is érzékelhető az ingatlanpiacon. Az áremelkedés hiába lassan már csúcsokat döntöget, még mindig nem állt meg, az első negyedévhez képest is jelentős növekedés tapasztalható. (Megjelent a Nyíregyházi Napló augusztus 31-ei számában.)


A lakáspiac minden tekintetben szárnyal az utóbbi időben: emelkedtek az árak, csökkentek az értékesítési idők és az eddig üres telkeken egyre-másra nőnek ki a társas- és családi házak, nemcsak Budapesten, hanem Nyíregyházán is. Sereginé Jánvári Enikő, az Otthon Centrum Otthonszakértője szerkesztőségünk megkeresésére elmondta, ahogy nőtt a vásárlási kedv, úgy drágultak a lakások: Budapesten és a megyeszékhelyeken már meghaladják a válság előtti szintet. Az árnövekedés hátterében a piac térbeli koncentráltsága és a kedvező finanszírozási környezet áll: leginkább a városok és városkörnyéki települések iránt van kereslet, saját célra és befektetésre egyaránt. Ahol fejlődik a helyi gazdaság, van megélhetést biztosító munkalehetőség, oda költöznek az emberek. A növekvő kereslet pedig hajtja az árakat és a bérleti díjakat is felfelé.

Nem várható drasztikus csökkenés

2018 első hat hónapja során átlagosan 11,6 százalékkal több értékesítés történt, mint az előző év azonos időszakában. Ez a lendület, és az építőiparban egyre feszítőbb kapacitáshiány az év hátralevő részére sem vetíti előre a piacon az árak drasztikus csökkenését, sőt. Az eladók egyre magasabb elvárásokat támasztanak és kitartják az árat: addig várnak, míg a megfelelő ajánlatot tevő vevő megérkezik. A 2018-as esztendő az Otthon Centrum elemzőinek várakozása szerint akár 160 ezer feletti lakáspiaci tranzakcióval és rekord számú új lakás átadásával zárulhat.

Átlagárak Nyíregyházán (az elmúlt 6 hónap adatai alapján)

Eladó használt téglalakás átlagos nm ára: 300 000 Ft körül mozog, ez 15%-os növekedés az első negyedévhez képest.
Eladó használt panellakás átlagos nm ára: 260 000 Ft; ez jelentős, közel 24%-os emelkedés.
Eladó használt téglaház átlagos nm ára kiemelt területeken (Korányi kertváros, Sóstófürdő): 295 000 Ft.
Eladó használt téglaház átlagos nm ára NEM kiemelt területeken (külső területek, Borbánya, Kistelekiszőlő, Oros, Nyírszőlős, Nagyszállás): 230 000 Ft.
Eladó használt vályog, vegyes falazatú családi ház átlagos nm ára NEM kiemelt területeken (külső területek, Borbánya, Kistelekiszőlő, Oros, Nyírszőlős, Nagyszállás): 200 000 Ft.

Akár „teliáras” alku is

A tájékoztatás során megtudtuk, a 2018-as eladásokat elemezve megfigyelhető, hogy a családi házak iránti kereslet is fellendült 2017. évhez képest, az eladások közel 40 százalékát teszik ki jelenleg. Alku mértéke az eladások során átlagosan 2–6 százalék között mozog, de nem ritka az úgynevezett „teliáras” alku nélküli adásvétel sem, ingatlantípustól függetlenül.

Az albérleti piac is az eladóknak kedvez. 80 000 forint alatt gyakorlatilag nem lehet kiadó albérletet találni. Kevés a kiadó lakás (ez különösen a tanévkezdés időszakában látszik), egy meghirdetett albérlet néhány nap/óra alatt bérlőre talál.

Kiugró év volt a tavalyi

Várhatóan a tavalyi kiugró év után a 2016-os évhez közelítőleg fognak alakulni a lakásépítési számok idén Nyíregyházán – erről már Éva Péter, a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztály Építésügyi Osztályának osztályvezetője beszélt.

Idén várhatóan 400–450 lakás épül az év végéig Nyíregyházán, de nem elképzelhetetlen, hogy a kedvezményes áfa várható megszűnése miatt ez a szám másképp alakul majd, magasabb értéket hozva. Jellemző városunkban a lakóparkos beépítés, de családi házak épülnek a külső övezetekben is. (Társas lakóépületek is épülnek az ilyen jellegű területeken, de sok foghíjbeépítés is látható a belvárosban.)

A 64 lakásos társasháztól a nagy alapterületű családi házig minden fajta lakóház épül a megyeszékhelyen. 2018. augusztus 27-éig 322 lakás volt engedélyezve, illetve egyszerűen bejelentve. 230 lakásegység épül társasházban, míg a 92 lakásegység épül egy- és kétlakásos családi házban.

Bruszel Dóra