Régi hagyomány, hogy a családok gyermekeik születését egy facsemete elültetésével ünneplik

Ezt a szép hagyományt felelevenítve indította el 2015-ben Nyíregyháza önkormányzata és a városüzemeltető cég az Újéletfa-projektet, amelynek célja a város megszépítésén túl, hogy a Nyíregyházán született gyermekeknek, ha felnőttként el is kerülnek a szabolcsi megyeszékhelyről, örök kötődésük maradjon szülőföldjükhöz.


Augusztustól várták a jelentkezéseket, a programban azok a családok is részt vesznek, akiknek nincsen kertjük, de szeretnének gyermekeik tiszteletére közterületen, közösségben fát ültetni. Idén a 2017. július 31. és 2018. július 31. között született csecsemőknek ajándékoz fát a NYÍRVV Nonprofit Kft. A társaság azt szeretné, ha a családok a fákat együtt ültetnék el a Kertvárosban található Újéletfa-ligetben.

A kertvárosi Alkotás utca játszóterének csaknem valamennyi fája egy-egy nyíregyházi gyermek születését jelképezi. Az Újéletfa-ligetben egy különlegesen szép fafajtát, hársfákat ültetnek a jelentkezők. A hétfői határidőig több mint 60 család regisztrált a programba, így várhatóan október elején ültetik el az életet szimbolizáló fákat.

 

Horváth Kíra

Fotó: Archív