Rangos elismeréssel díjazták az Apáczai iskolát
Fotó: Szarka Lajos

A Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolába érkezett Clarie Legras, Franciaország magyarországi nagykövete hétfő délután. A látogatás apropója a „Label France Éducation” kitüntető cím adományozása az iskolának, ami egy olyan kitüntető cím, amelyet a francia külügyminisztérium egy szigorú, számos kritériumot vizsgáló pályázati eljárás keretében adományoz azoknak a két tanítási nyelvű iskoláknak, ahol magas színvonalú francia- és francia tannyelvű oktatás folyik.

Színvonalas műsorral készültek az Erdő sori iskola diákjai a hétfő délutáni rendezvényre, amikor az iskola megkapta a Label France Éducation kitüntetést. A minőségi címet akkor nyerheti el egy köznevelési intézmény, ha ott emelt szinten oktatják a francia nyelvet, ha bizonyos tantárgyakat francia nyelven is tanítanak, vagy ha az adott osztály heti óraszámának legalább 20%-a francia nyelvi vagy nyelvű és anyanyelvi tanárt is foglalkoztatnak. Mindezek mellett követelmény, hogy francia nyelvi környezetet biztosítsanak idegen nyelvi könyvtári állománnyal, programszervezéssel, partneriskolákkal való kapcsolattartással és mellette készítsék fel a tanulókat a DELF nyelvvizsgára. Ezeknek a feltételeknek a Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola megfelelt, így hatalmas megtiszteltetés volt, hogy hétfőn a LabelFrancÉducation minősítést tanúsító táblát Clarie Legras, Franciaország magyarországi nagykövete leplezte le ünnepélyes keretek között. Az eseményen részt vett Laure Du Teilhet, a budapesti Francia Intézet együttműködési és kulturális attaséja és dr. Kovács Ferenc polgármester is.

„Franciaország nagykövete, nagykövet asszony nem először járt már itt, az iskolában. Nem régen kezdte meg munkáját Budapesten, már a városházán is, és nagyon-nagyon örülök neki, megköszöntem a támogatásukat a nagykövetségnek, a francia kulturális intézetnek, mert nélkülük ez a 2 tannyelvű képzés elindítása – ami 2020 óta van az Apáczaiban – nem biztos, hogy megoldható lett volna”

– hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A kihelyezett emléktábla jelképe annak, hogy a kitüntető cím magas színvonalú francia nyelvoktatást jelképez az intézményben. Ez nemcsak a kiváló minőséget, hanem az egyedülállóságát is hangsúlyozza, hiszen a francia-magyar kéttannyelvű oktatás kizárólag a nyíregyházi Apáczaiban érhető el az ország általános iskolái közül. Nagykövet asszony az emléktáblával együtt 20 diplomát is hozott a sikeres nyelvvizsgát tett diákok számára.

 „Nagyon különleges kapcsolat fűz Nyíregyházához – ennek az egyik oka szubjektív, a másik oka objektív. A szubjektív az, hogy ez volt az első város, amit meglátogattam, amikor tavalyelőtt megkaptam a nagyköveti címet”

– mondta el Clarie Legras, Franciaország magyarországi nagykövete az eseményen.

Az angol és a német kéttannyelvű oktatás mellett új színfolt lett Nyíregyházán a francia-magyar két tanítási nyelvű képzés, az Apáczai iskolában a két tanítási nyelvű osztályokban a gyerekek több közismereti tárgyat franciául tanulnak és a célnyelven ismerkednek a francia nép kultúrájával, történelmével. A 2023/24-es tanévben pedig már a teljes alsó tagozaton folyik a képzés, hiszen már negyedikesek azok a gyerekek, akikkel 2020 szeptemberében elindult a képzés. Ebben a formában lehetőség nyílik arra, hogy a célnyelven történő tanulás miatt hamar, már kisgyermekkorban kialakuljon és fenn is maradjon a nyelvtanulás iránti pozitív attitűd.

 

Kapcsolódó galéria

Francia nagykövet az Apáczai iskolában 2024