Rangos elismerés – Három nyíregyházi óvoda kapott „Családbarát Köznevelési Intézmény” címet

Nyíregyháza három óvodája is rangos elismerésben részesült az idei Pedagógus Expo rendezvényen. Az Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő, Nyitnikék és Gyöngyszem Tagintézményei vihették haza a „Családbarát Köznevelési Intézmény” címet. Az országos eseményt a Szabolcs Néptáncegyüttes és a Kerekerdő „Így tedd rá!” táncosai nyitották meg.

Az Eszterlánc Északi Óvoda 9 tagintézményének óvodapedagógusai és közel 30 család utazott el az idei Pedagógus Expóra. Ez nem az első alkalom volt, hogy részt vettek a nagyszabású eseményen.

„Az óvodapedagógusok mindig nagyon lelkesek, szeretnek részt venni ezen a programon. Sok újdonság, eszközök és módszerek kerülnek a palettába. Ha igényesek vagyunk és szeretünk fejlődni és tanulni, akkor mindig sok új ötletet tudunk elhozni” – nyilatkozta Szikszainé Kiss Edit intézményvezető.

Három tagintézmény részesült az elismerésben

Az eseményen Nyíregyháza három óvodája is átvehette a rangos „Családbarát Köznevelési Intézmény” címet, ebből az egyik a Sóstói úti Kerekerdő Tagintézmény volt.

„Ez egy nagyon-nagyon nagy elismerés. Hiszen a nevelési évünkben minden programot és eseményt a családokkal szervezünk és élünk át. Amikor elmentünk az eseményre a családokkal, a gyerekekkel, és együtt éltük meg ezt az élményt, az nem fogható semmi máshoz. Egy csodálatos érzés volt, hogy ott voltunk és együtt lehettünk” – mondta el Csura Imréné Krisztina, a Kerekerdő Tagintézmény igazgatója.

Partneri kapcsolat a szülőkkel

Az elismerést az intézményvezetők egy pozitív visszajelzésként is értelmezik. A Nyitnikék Tagintézmény igazgatója szerint a sikeres működéshez elengedhetetlen a jó partneri kapcsolat szülőkkel.

„A jó recept – szerintünk az –, hogy nagyon jó kapcsolatot ápoljunk a szülőkkel. Teljes mértékű partnereink az egész nevelési évünkben. Nagyon jó a kapcsolat a nagyszülőkkel, dédszülőkkel, keresztszülőkkel is. Úgy gondolom, hogy a címet is azért tudtuk megszerezni, mert mindenben támogatjuk egymást a szülőkkel” – hangsúlyozta Góráné Barna Erzsébet, a Nyitnikék Tagintézmény igazgatója.

Családcentrikus mindennapok

Az óvoda az az intézmény, ahol a gyerekek szocializálódhatnak, elkezdődhet a környezettudatossági nevelés, a felzárkóztatás és a prevenció – hangsúlyozták az intézményvezetők. Ehhez hozzájárulnak a családközpontú programok, melyet a Gyöngyszem Tagintézményben is gondosan készítenek elő.

„Óvodánkba körülbelül 140 gyermek jár jelenleg. A cím számunkra sokat jelent, hiszen minden nevelési év elejét egy családi délutánnal kezdünk. Pont azért tervezzük, hogy a családok megismerjék egymást, az intézményt, a dolgozókat, így barátságosabban és nyitottabban tudjuk kezdeni a nevelési évet” – emelte ki Nagyné Ádámszki Tímea, a Gyöngyszem Tagintézmény igazgatója.

Elismerő oklevelet vehettek át

A három rangos címet viselő óvoda mellett az Eszterlánc székhely óvodája, valamint a Csillagszem Tagintézmény elismerő oklevélben részesült a Pedagógus Expón.

„Törekszünk arra, hogy a partnerekkel minél jobb kapcsolatot ápoljunk, az első számú partnereink a szülők. Mindig arra törekszünk, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, ez az elsődleges célunk. Ha ez megvan, utána jöhet a gyerekek erkölcsi, érzelmi, etikai nevelése, környezettudatos magatartásának megalapozása. Mindent ennek érdekében áldozunk fel a mindennapokban” – tette hozzá Kelemenné Maklári Gyöngyi, az Eszterlánc Északi Óvoda intézményvezető-helyettese.

Ovis bálra készülnek

Az országos eseményt a Szabolcs Néptáncegyüttes és a Kerekerdő referencia intézmény „Így tedd rá!” táncosai nyitották meg. Az Eszterlánc Északi Óvoda sok, a családokat megszólító programmal készül idén. Március 22-én, pénteken szervezik az Óvoda bált a Continental Arénában. Az este különlegessége, hogy az ovisok egy pizsamapartin is részt vehetnek, így nemcsak a szülőknek, hanem a gyermekeknek is garantálják a jó hangulatot.