Rajtra kész a Rally Hungary - Turisztikai és gazdasági szempontból is fontos
Sajtótájékoztatón ismertették az Eb-futam részleteit a városházán

114 induló, köztük 29 topkategóriás, vagyis R5-ös versenyautó, és három esélyes az Európa-bajnoki címre – főbb számokban így fest a hétvégén esedékes Rally Hungary, amely az ERC-sorozat idényzáró futama, s nem csupán eldől rajta, hogy ki nevet a végén, hanem lehetőséget ad a magyar pilótáknak, hogy megméressék magukat Európa legjobbjaival.

A Nyíregyházán megtartott sajtótájékoztatón elhangzott, nem csupán sport, hanem turisztikai és gazdasági szempontból is fontos a térségnek a viadal, amely az idén szerepel először a kontinensbajnokság versenynaptárában, hazánkba pedig 16 év után tér vissza az Európa-bajnokság. Az összetett pontversenyben hét futam után a brit Chris Ingram vezet 135 ponttal, második a 116 pontos lengyel Lukasz Habaj, míg a harmadik helyen az orosz Alekszej Lukyanuk áll 107 ponttal.

Turisztikai és gazdasági szempontból is fontos

Az autósport egyik legnézettebb szakága a rali, ezért is örülök, hogy Európa-bajnoki futamot rendezhetünk ebben a régióban, ahol elképesztő népszerűségnek örvend a sportág, s ahonnan sok sikeres versenyző került ki

– nyilatkozta dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az esemény keddi sajtótájékoztatóján.

Ennek a rangos eseménynek sok pozitív hatása lesz: idegenforgalmi és gazdasági szempontból is – az pedig egészen biztos, hogy népszerűsítjük általa a sportágat, megszólítjuk vele az utánpótlást. A nemzetközi autó-motorsport események rendezése esetén megfigyelhető a gazdasági hatás élénkülése, ezért fontos, hogy megépüljön az ide tervezett autó-motorsport központ, amelyben más szakágaknak is otthont tudunk majd adni. Óriási munka előzte meg az Európa-bajnoki rendezést, amelynek joga egyelőre két évre a miénk, de a kormány támogatása 2023-ig szól, úgyhogy hosszú távra tervezünk, mivel ez hatalmas lehetőség Nyíregyházának és a régiónak.

177 millió néző

A versenyt a Eurosport Events jóvoltából csaknem 100 tévécsatorna közvetíti, s a korábbi futamokat 177 millióan láthatták szerte a világon, vagyis Nyíregyháza tényleg középpontba kerül ezen a hétvégén. Dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta, õ nyilván leginkább a város érdekeit tartotta szem előtt, amikor vállalták, hogy otthont adnak az Eb-futamnak.

Nagyon készülünk a hétvégére, mert ez a verseny a rali mellett Nyíregyházáról is szól majd. A tavalyi kandidáló futam jól sikerült, és szerencsére szerették is az emberek, ami nem olyan nagy meglepetés, hiszen a hetvenes, nyolcvanas évekig visszanyúló hagyománya van nálunk az autósportnak. A város a hétvégére megtelik élettel – ezt a szobafoglalások is jól mutatják –, a vasárnapi belvárosi szakasz alkalmával pedig több millió tévénéző láthatja majd Nyíregyházát

– nyilatkozta dr. Kovács Ferenc.

Nagy tradíciókkal bír

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke, Oláh Gyárfás kiemelte, számukra is nagyon fontos volt, hogy a Formula–1 és a többi nagy nemzetközi esemény mellett a hazánkban hatalmas tradíciókkal bíró rali nemzetközi sorozata is hazánkba érkezzen.

Ehhez első lépésként a rendezői és sportszakmai hátteret kellett biztosítani, és olyan versenyt rendezni, amely sikeresen kandidál és meg is tartja a rendezési jogot

– nyilatkozta Oláh Gyárfás.

A bizalom töretlen, hiszen a jövő évi naptárban is szerepel a versenyünk – ez szól a kormánygaranciának, a városnak, a sportszakmának, a rendezőnek és a promóternek, s mindannyiunknak, akik ennek a sportágnak a szereplői vagyunk. Szerencsénk is van a hétvégi viadallal, hiszen itt dől el az Európa-bajnoki cím sorsa, úgyhogy hatalmas érdeklődésre számíthatunk nemzetközi oldalról is.

Ha esik, az sem baj

A Rally Hungary promótere, Őry Tamás elmondta, a verseny pénteken a Nyíregyháza főterén tartandó ünnepélyes rajtceremóniával kezdődik, majd egy szinkronpályás, látványos párharccal folytatódik a máriapócsi RabócsiRingen, míg szombaton és vasárnap a Zempléni-hegységben és a tokaji borvidéken zajlanak a küzdelmek. A mádi szőlőtőkék között vezető, tíz kilométeres szakasz például igazi csemegének ígérkezik – nagyon jó nézői pontokkal. S hogy esik-e majd az eső? Ha esik, az sem baj.

A rali az improvizációról szól, a versenyzők felkészültek minden időjárási körülményre, s lelkesek is, csakúgy mint a szurkolók, hiszen tudomásom szerint ötven-száz kilométeres körzetben nem nagyon lehet szállást találni. A lengyel esélyes miatt megindultak a lengyel szurkolók, és persze hazánkból is nagyon nagy az érdeklődés: ezért is fektetünk különösen nagy hangsúlyt a nézők tájékoztatására és kiszolgálására. Ez egy nagyon jó sorozat – a színvonala megkérdőjelezhetetlen, innen lépnek tovább a versenyzők a világbajnokságra, ezért is bízom benne, hogy jó néhány magyar versenyző is felnő erre a szintre. A nyíregyháziakat pedig várjuk a vasárnapi városi gyorsasági szakaszra, amelyen minden páros három kört teljesít

– zárta a mondandóját Őry Tamás.

Nehéz verseny lesz

Az ERC2 kategóriában két Európa-bajnoki címet szerző ifj. Érdi Tibor kíváncsian várja, vajon a magyar párosok mennyire tudják felvenni a versenyt a nemzetközi élmezőnnyel, amint elmondta, a „helyi erők” nagy általánosságban gyorsak voltak a többi ERC-futamon.

Nagyon nehéz versenynek nézünk elébe, folyamatosan változó körülményekkel, úgyhogy nem lesz könnyű gyorsan menni. Az elmúlt kilenc évet külföldön töltöttem, de bizton állíthatom, nem volt még rá példa, hogy ennyire változatos körülmények között autózzunk. Izgalmas csatákra van kilátás, nagyon várom, hogy elrajtoljunk

– nyilatkozta ifj. Érdi.

A verseny tehát péntek délután az ünnepélyes rajtceremóniával kezdődik, majd következik a rabócsiringi szuperspeciális, szombaton és vasárnap pedig a Zempléni-hegységben és a tokaji borvidéken zajlik majd a küzdelem, amelynek egyik fénypontja a vasárnapi, nyíregyházi belvárosi gyorsasági szakasz lesz.