Puskás Tivadar tanár lesz - Legszívesebben újra felkelne
Puskás Tivadar és Horváth Margit a Meseautóban

Művészeink számára nyáron sincs „uborkaszezon”: két alkalommal is előadják a Meseautó című zenés vígjátékot, augusztus 9-én, pénteken és 10-én, szombaton a Rózsakert Szabadtéri Színpadon. Ezt követően Veres­egy­házon, a Mézesvölgyi Nyár programjában lépnek fel az Oscarral, amelyet két nap múlva a Szarvasi Vízi Színház nézői is megtekinthetnek.

A két darab egyik főszereplőjének, Puskás Tivadarnak a nyár nagy részében szerencsére jutott ideje pihenésre is. Imádnak a feleségével együtt kirándulni, ezért július végén egy hetet ismét Szlovéniában és Olaszországban töltöttek. Trieszt és Koper között rátaláltak egy gyönyörű halászfalura, Muggiára, ahol örömmel elidőztek. A műtétje után lábadozó cicusukra addig a fiaik, Dani és Peti vigyáztak. A nyár elején másik kedvenc helyükre, az Alpok vidékére is ellátogattak. Akkor bejárták egyebek mellett Innsbruck környékét, megcsodálták a meseszép Hallstattot, s bebarangolták Münchent is. Az évad kezdetéig még terveik szerint elutaznak valahová a feleségével, s amikor csak tehetik, lemennek a Balatonra a lányáékhoz. Művészünk szabadidejében szívesen biciklizik és úszik, ugyanis egy térdsérülése miatt más sportágakat nem igazán művelhet, de fiatal korában sportoló volt.

Legszívesebben újra felkelne

– Nyáron nagy sikerrel mutattuk be az Oscar című vígjátékot a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján, hamarosan a veresegyházi Mézesvölgyi Nyár programjában és Szarvason, a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztiválon is láthatják a nézők – nyilatkozta a Nyíregyházi Naplónak a művész. – Szeptember 13-án bérletszünetben játsszuk – már a nagyszínpadon – a Móricz Zsigmond Színházban is. Egy szappangyárost alakítok benne, aki a tisztességes munkája eredményeként meggazdagodott, s vagyona segítségével szeretne bekerülni az arisztokrata körökbe. A lányom körül legyeskednek a fiatalemberek, s ebből konfliktusok támadnak. „Rólam” is kiderülnek régi szélhámosságok, így a békés otthon felbolydult méhkassá kezd válni, amelyben senki nem az, mint akinek látszik. A körülöttem lévők alaposan próbára tesznek, hogyan oldom meg a kínosabbnál kínosabb szituációkat. A második felvonás második fele a kedvencem, amikor minden „összedől” a fejem fölött, s mindenről azt hiszem, ettől rendeződik a helyzetem, de még inkább fejükre állnak a dolgok. Van egy mondatom, amin a közönség mindig jót nevet: „Azt hiszem, lefekszem, s felkelek újra.” Vagyis legjobb lenne újra kezdeni a napot, mert ez a mai egy borzalom!

Két premierje lesz

Tivadar nagy szerencsének tartja, hogy a Meseautó is látható lesz még ebben az évadban a Móricz Zsigmond Színházban, mert mindkét vígjátékbeli szerepét nagyon szereti, a közönség pedig díjazza az alakításait. Ez a két előadás volt az elmúlt évadban a nézők kedvence. Az egyiket a nagyszínpadon, a másikat a Krúdy Kamarában mutatták be. A Szente Vajk rendezte Meseautót a Nemzeti Színházban is láthatta a nagyérdemű. Halmos Aladárt, az irattár vezetőjét játssza benne. Ebben különösen azt az epizódot szereti, amikor a Gulácsi Tamás által alakított bankigazgató azt mondja Aladárnak, hogy nem biztos benne, meg tudja-e ezt neki hálálni, mire õ azt feleli: „Azért csak próbálja meg!” Szeptember 9-tõl a Tanár úr, kérem! című darab premierjére készülnek Simon Kornél rendezésében, majd a 9-tõl 5-ig című musicalben játszik, amelyet Szente Vajk állít színpadra. Ez magyarországi ősbemutató lesz, amelyet a várható siker miatt sokszor játszanak majd. Mindkettőben főszerepet alakít: a Tanár úr, kérem!-ben a tanárt, a másik darabban pedig egy gonosz főnököt, akin női beosztottjai méltán akarnak bosszút állni. Puskás Tivadar kérésére ebben az évadban csak ez a két premierje lesz, mert szeretne a korábbinál több időt tölteni a feleségével a budapesti otthonukban.