Programalapú szövetségnek nevezte a szocialista elnök az MSZP-Párbeszéd közös listát

Soha nem volt még ekkora tétje az európai uniós választásnak Magyarország és az EU számára, mint most – jelentette ki Jeszenszki András városi elnök az MSZP hétfő délutáni sajtótájékoztatóján.

A szocialisták országos elnöke szerint a szélsőjobboldali populista erők térnyerése miatt van óriási tétje az EP választásoknak. Tóth Bertalan Nyíregyházán azt mondta: a Szociális Európa programmal egy mélyebb, hatékonyabb uniós együttműködést lehet elérni, ehhez tartozna hozzá az európai minimálbér és minimálnyugdíj kialakítása. Megfogalmazása szerint az ellenzéki oldalon egyetlen közös lista jött létre, ezt az MSZP és a Párbeszéd hozta létre. A szocialisták elnöke hozzátette, míg mások beszéltek az összefogásról és az együttműködésről, addig ők cselekedtek. Mint kifejtette, ez egy programalapú szövetség, mert a Párbeszéd is magjáénak vallja a szocialisták úgynevezett zöld politikáját. Ez pedig abban áll, hogy nagyvállalatok és lakosság is kevesebb szennyezőanyagot bocsássanak a levegőbe. A zöld politika költségeit az MSZP nagyvállalatokkal fizettetné meg – közölte Tóth Bertalan.

Tóth Bertalan, az MSZP országos elnöke kiemelte:

Olyan közös szabályokra van szükség a környezetvédelem, a klímavédelem tekintetében, amelyek a legszigorúbb szabályokat határozzák meg a nagyvállalatok számára, a tagállamok számára. Ma Magyarországon is több ezren halnak meg légúti megbetegedés miatt, ami közvetlenül visszavezethető nagyvárosaink szennyezett levegőjére.