Próbára bocsátotta a bíróság a Bujtosi tónál garázdálkodó fiatalokat
Fotó: Illusztráció

A Nyíregyházi Járásbíróság 2019. augusztus 9-én gyorsított eljárásban, 1-1 év időtartamra próbára bocsátotta a fiatalkorú K. A. és K. G. vádlottakat társtettesként elkövetett garázdaság vétsége és rongálás vétsége miatt és elrendelte pártfogó felügyeletüket.   

A tényállás szerint, a fiatalkorú vádlottak 2019. június 22-én az éjszakai órákban Nyíregyházán, a Bujtos Ligetben beszélgettek és iszogattak barátaikkal együtt, a Bujtos tó észak-nyugati oldalán, a tó és a McDonald’s étterem közötti területen.  Az este során, az ittas állapotban lévő vádlottak az új stég mögötti parkban lévő, madarat ábrázoló, fából készült művészeti alkotást több esetben ököllel megütötték, lábbal megrugdosták, melynek következtében a fatábla kidőlt, majd a kidőlt táblára többször rá is ugrottak.

A rongálás következtében az alkotásnak több deszka része megrepedt, illetve eltört, a rögzítő csavarok a helyükről kiszakadtak.

A bíróság a rongálás mellett megállapította, hogy a vádlottak kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra is, hogy a közelben tartózkodókban megbotránkozást, riadalmat keltsen.

A büntetlen előéletű fiatalok a bíróság előtt a cselekmény elkövetését elismerték, tettüket megbánták és vállalták az okozott kár megtérítését.

A próbára bocsátás intézkedés alkalmazása azt jelenti, hogy a bíróság megállapította a vádlottak bűnösségét a terhükre rótt bűncselkemény elkövetésében, de büntetést jelenleg nem szabott ki velük szemben. Büntetés kiszabására abban az esetben kerülhet sor, ha a vádlottak a megállapított 1 éves próbaidő alatt újabb bűncselekményt követnének el.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék