Pótolják a szociális tüzifát
A hosszan tartó hideg időjárás miatt a krízishelyzetre elkülönített ezer mázsa tűzifát is kiosztja a rászorulóknak a nyíregyházi önkormányzat, és emellett még félmillió forintért pluszban is vásárolnak tüzelőt. Az igényléseket a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központhoz kell eljuttatni, és az elbírálást követően a NYÍRVV Nonprofit Kft. központi telephelyén vehető át a szociális tűzifa.

Még december elején elkezdődött a szociális tűzifa osztása a rászoruló családok számára Nyíregyházán. A NYÍRVV Nonprofit Kft. Tüzér utcai telephelyén a téli időszakra 5000 mázsa fa állt a hátrányos helyzetű családok rendelkezésére, amely az év során elvégzett faápolási, fakivágási és gallyazási tevékenység során gyűlt össze. Az önkormányzat már 2014-ben 3 mázsáról 5 mázsára emelte az egy háztartásnak adható szociális tűzifa mennyiségét, de a hosszan tartó hideg időjárás miatt most a krízishelyzetre tartalékolt keretet is kiosztják, sőt még vásárolnak hozzá a benyújtott lakossági igények kielégítésére. A szokatlanul fagyos hónapok miatt olyan társadalmi csoportok is kértek segítséget, akik korábban ugyan gondoskodtak a tüzelőjükről, viszont a hideg tartósságára nem tudtak felkészülni, vagy a létbiztonságukat veszélyeztette volna a plusz költség.



TOVÁBBI FÉLMILLIÓ FORINTÉRT VÁSÁROLNAK FÁT

 

Jászai Menyhért alpolgármester elmondta, 5 ezer mázsa tűzifával indultak a télnek, ebből ezer mázsát tartalékoltak a krízis időszakra, amit most kiosztanak, és még további félmillió forintért vásárolnak fát. A szociális tűzifa igénylést a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központhoz kell eljuttatni, amit a nyilvántartások és a helyszíni tanulmányok alapján bírálnak el. Pozitív elbírálás esetén a fát a NYÍRVV kft. Tüzér utcai telephelyén lehet átvenni.

Az igénylők száma évről-évre emelkedik, az elmúlt télen 1176 háztartás kapott az önkormányzattól segítséget, a tavalyi december végéig ez a szám már elérte a 739-et.

A szociális tűzifa elszállításáról az igénylőknek kell gondoskodniuk, az idős, mozgáskorlátozott emberek számára azonban a társaság kiszállítja a tüzelőt. A külterületi városrészekben és bokortelepüléseken élők a távolság miatt sok esetben nem tudják megoldani a fa elszállítását, ezért a rászorulók számának megfelelő mennyiséget kiviszik ezekre a helyekre. Az együttműködés keretében eddig a külterületeken összesen 268 család kapta meg helyszíni csomózásos módszerrel a tüzelőt.

Szoboszlai Tibor