Polgári Védelmi Múzeummal bővült az igazgatóság
Pénteken megnyitották Kemecse-Haas tanyán, az egykori védelmi vezetési ponton a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Polgári Védelmi Múzeumát, ahol a levegőzsilipes rendszert, szak- és védőfelszereléseket, illetve a megye polgári védelmi múltját ismerhetik meg a látogatók.

Az 1962-es kubai rakétaválság és az atomháború félelme miatt, a hazai politikai és katonai vezetők eldöntötték, hogy hazánkban, minden megyében építenek egy-egy atom- és vegyi támadás elleni biztos bunkert, úgynevezett megyei vezetési pontot – mondta a Polgári Védelmi Múzeum megnyitóján Varga Béla tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Az ezredes kiemelte, megyénkben a kemecsei földalatti bunker jó állapotban megmaradt, annak állagára és a berendezési tárgyak védelmére nagy hangsúlyt fektetett az igazgatóság, most pedig a Természeti Katasztrófák Elleni Védekezés Világnapját követően nagy öröm, hogy a látogatóknak is be tudják mutatni a polgári védelem múltját felidéző kiállítást.

[REKLAM]

A levegőzsilip rendszerű óvóhelyen többek között tanácsterem, rádiószoba és katonai rejtjelező is található, amely légi vagy atomtámadás esetén a megyei vezetők irányításának adott volna helyet és három napig elegendő elzárkózást biztosított volna részükre – erről már Gerebenics Károly tű. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgári Védelmi Szövetség elnöke beszélt. Az elnök ismertette az óvóhely építésének körülményeit, itt kiemelte: az első dolog volt, hogy iható víz legyen a létesítményhez, ezután kezdték el a vasbetonból készült vázat készíteni, amit monolit betonnal öntöttek ki szovjet mintára magyar szakemberek.

Rebák Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság technikai főelőadója vezette végig a vendégeket a kiállított anyagok között, mutatta be az elzárkózáshoz szükséges eszközöket, berendezéseket, aki maga is évtizedekig a védett vezetési ponton dolgozott.

A Polgári Védelmi Múzeum megnyitóján részt vett Kozma Péter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, a társ- és együttműködő szervezetek képviselői mellett. A létesítmény előzetes egyeztetés után látogatható a nagyközönség számára.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság