Piaci körkép – Egyre több hazai termék a standokon, de a termelők megérezték a szárazságot

Egyre több hazai termék kerül a piacra, a görög-és a sárgadinnye, valamint a kukorica a mostani sláger. Már megjelent az árusoknál a málna és a szeder is, de a termelők panaszkodnak a szárazság miatt, így kevesebb zöldség-gyümölcsöt tudnak kínálni.


Vásárlók és eladók özönlötték el a Búza téri piacot szerda reggel is. Az asztalokon friss zöldségeket, gyümölcsöket sorakoztattak fel. Most a barackot keresik a legtöbben, de már elkezdődött a sárga- és a görögdinnye szezon is. A vásártéren a dinnyék ára a tavalyihoz képest emelkedett. A görögdinnye kilója átlagosan 150 forint, a sárgadinnye ára viszont méretétől függ, van ahol 280 forint kilója, de van olyan eladó, aki 400 forintért árusítja.

Gyurján Jánosné, őstermelő elmondta:

150-ért adjuk a dinnye kilóját, a sárgadinnye pedig 300 forint. Jó lesz a dinnyetermés, hogyha nem jön egy esős hideg idő.

Sokan keresik, vásárolják most a málnát, a szedret vagy éppen a különböző fajtájú barackokat.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Krajecz Lászlóné, kistermelő hozzátette:

Az Aranycsillag is kiváló és lédús. Lehet, hogy nem annyira piros, de nagyon finom. Az árak olyan 300 Ft-nál kezdődnek, 300-350-400 Ft, mindig attól függ, hogy a piacon mennyi van, ha több van akkor engedünk az árból.

A vásárlók többnyire elégedettek a termékek minőségével és az árukkal.

Mátyás Sándorné kiemelte:

350-ért nem rossz, és ez 50 forinttal drágább, és nincs különbség kettő között. Azért vásároltam ezt, mert 50 Ft-ot, ahogy nézem, veszek belőle kiflit. Kipótolom magamnak a nyugdíjt így tudom beosztani. És a gyümölcs nagyon egészséges.

A kukorica átlagosan 80 forint, a paprika kilója 300 forint körüli, a paradicsom ára pedig 300-350 forint között mozog.

Idén az uborka termés minősége és mennyisége is meghaladja az előző éveket.

– mondják a termelők.


Horváth Kíra