Petíció az agrártámogatásért - a magyar gazdák védelmében aláírást gyűjtenek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége online és papíralapú petíciót hirdetett. Szeretnék megőrizni a közös agrárpolitikából Magyarországnak jutó forrásokat, és ezt demonstrálni szeretnék az Európai Bizottság felé.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elfogadhatatlannak tartja az agrártámogatások csökkentését, illetve a Közös Agrárpolitika forrásainak átcsoportosítását. Hogy ezt megakadályozzák, petíciót indítottak. Arra kérik a magyar mezőgazdaságban tevékenykedőket, hogy aláírásukkal támogassák a petíciót. A támogatás csökkentése a megye gazdákat nehéz helyzetbe hozná. Már több mint 17 ezren aláírták a petíciót, az aláírásgyűjtés pedig május 3-ig folytatódik.

A kamara vezetése szerint az eddigi források nélkül nehezen lenne fenntartható az ágazat színvonala, ezért elfogadhatatlannak tartják az Európai Bizottság szándékát, hogy 2020 után jelentősen csökkenjenek a források.

- Fontos lenne a technológiai fejlesztés a mezőgazdaságban, a forráscsökkentéssel viszont ez nem valósulhatna meg, ami a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer előállítását veszélyeztetné - mondta Rácz Imre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének elnöke.

A megyében élő gyümölcstermesztők helyzete is megoldásra vár. Az almatermesztők esetében sikerült ugyan az árat stabilizálni, de szükség lenne a feldolgozó kapacitás növelésére. A kamara megyei vezetése 400 gazda bevonásával egy felmérést készített, és szeretnének a megyében egy gyümölcsfeldolgozó üzemet építeni, ami megoldást jelentene a problémákra.

- Az elképzelésünk szerint a gyümölcsfeldolgozó 20 milliárd forintba kerülne, ennek 50%-a lenne támogatás, 10% saját erő, 40%-ot pedig hosszú lejáratú hitelből lehetne finanszírozni - mondta Bakti János a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének alelnöke.

Az étkezési almából jelenleg 100 ezer tonnával több van hűtőházakban, mint amennyi a magyarországi szükséglet. Külföldről nem érkezett érdeklődés, a léüzemek pedig olyan árat kínálnak, ami még a termelési költségeket sem fedezi. A kamara a minisztériumhoz fordult azzal a javaslattal, hogy Húsvét előtt a tárolt almából minden család ingyenesen kapjon 6 kg-ot, azaz összesen 15 ezer tonna almát osztanának szét. Erről rövidesen dönthetnek az agrártárcánál.