Pénteken már meglehet a négymillió beoltott, ekkor nyithatnak a szállodák és edzőtermek is

A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul és a boltokban este 11 óráig lehet vásárolni – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.Örömteli, hogy Magyarország az Európai Unióban a második helyen áll az átoltottsági listán.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a kormány azt állapította meg, hogy megnyugtató, hogy az unión belül Magyarország a második helyen áll az átoltottsági listán.

„Minél többen regisztrálnak az oltásra annál többen lesznek védettek. A magas számú beoltottaknak köszönhetően elkezdődhetett az újraindítás. Várhatóan a hétvégén elérjük a négymillió beoltottat és onnantól újabb engedmények lépnek életbe" – mondta mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul és a boltokban este 11 óráig lehet vásárolni. A beoltottak számára a vendéglátóhelyek belső tere is megnyílik, és a családok a gyerekeiket is magukkal viszik. Ugyancsak megnyílik számukra több szolgáltatás is, így például a mozik, edzőtermek, színházak. A védetteknek és a 18 éven aluli gyerekeknek nem kötelező a maszk viselése a kulturális is sportrendezvényeken.

Gulyás Gergely elmondta: azok a szolgáltatóhelyek, amelyek nem ellenőrzik a beoltottságot, súlyos büntetéssel sújthatók, akár egymillió forintos bírságot is kaphatnak.

Akik védettségi igazolványt próbálnak hamisítani, okirathamisítás miatt kell majd felelniük

A családi rendezvényekkel kapcsolatban a szigorítások nem változnak. Viszont ötmillió beoltott után, ami valószínűleg május 5-e körül valószínű, már lakodalmat is lehet  majd szervezni.

​A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a baloldali oltásellenes kampány sokakban keltet bizonytalanságot és félelmet. Az európai és magyar baloldali politikusok is azt hangsúlyozzák, hogy a kínai és az orosz vakcinák nem biztonságosak. azonban ennek az állításnak ellentmondanak a tények. Éppen ezért is hozta a héten nyilvánosságra a kormány, hogy az adott vakcinákkal való oltás után hányan betegedtek meg és hányan haltak meg. Mindenki ellenőrizheti az adatokat, azok nyilvánosak, és magukról beszélnek. Így arra kérnek mindenkit, hogy oltassa be magát.

A vakcina igazolványt így kaphatják meg az érintettek

„A vakcina beadása után az oltott személyt rá kell vezetni a beoltottak listájára, és a kormányhivatalok ezután kezdik el az igazolvány kiállítását. A beoltottak ellenőrizni tudják az interneten keresztül, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér ( ESZT ) rendszerén keresztül, hogy  a háziorvos bevitte-e a rendszerbe az oltását" – fogalmazott Gulyás Gergely.

Így a miniszter arra kér minden háziorvost, főleg most, hogy már van tétje  a vakcinaigazolványnak, hogy minél hamarább vezesse be a beoltottakat a rendszerbe.

Mint elhangzott a kormány igyekszik, hogy minél több országgal tudjon megállapodni arról, hogy a beoltottak számára biztosítsák azokat a feltéteteket, amelyek Magyarország is biztosít. Ezt a kölcsönösség elve mentén, tehát Magyarország is biztosítani fogja ugyan azokat a jogokat a külföldi beoltottaknak, mint  a magyaroknak.

​Gulyás Gergely arról is szólt, hogy 27 tagállamból 21 ország nem kívánja felvenni az európai uniós hitelt. Hat ország van amely még fontolgatja, és mindössze három veszi fel a támogatást.

Magyarország egyelőre nem kívánja igénybe venni a hitelt – mondta Gulyás Gergely.

De hozzátette, ha 2023-ig bármilyen projektet hitel alapon akarnak majd megvalósítani, bármikor felvehetik a hitelt.

A helyreállítási alapból Magyarország  a legnagyobb összeget a zöld gazdaságra és az egészségügy fejlesztésére szeretné fordítani. A kormány azt is világossá tette, hogy az egyetemi fejlesztéseket nem uniós forrásból fogja megvalósítani, de ez nem jelenti azt, hogy azon egyetemek amelyek az átalakulás mellett döntöttek nem fogják megkapni a támogatást.

Eddig több mint 4,16 millió igazolványt állítottak ki. Ebben benne van a 651 ezer fertőzésen átesett ember is. Ebből több mint 3,8 millió igazolványt postáztak.

Gulyás Gergely elmondása szerint egyelőre a Pfizer/BioNTech vakcináról  tudják, hogy a 16-18 éveseket is lehet oltani vele. Arról, hogy a 16 év alatti korosztályt lehet-e oltani, a szakértők fognak dönteni.

Kérdésre válaszolva elmondta: először beoltják a Magyarországon élőket, majd ha ha lesz vakcina, segíteni szeretnének másnak is, elsősorban a külhoni magyaroknak. De hogy ez hogyan fog működni, arról még nem született döntés, mivel még sok Magyarországon élő magyar sincs beoltva.

Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy a főváros szavazást indított arról, hogy a hétvégékre lezárassa-e az Andrássy utat az autósok elől, a miniszter azt mondta:

Most már véget kell vetni az autósüldözés ezen modern formájának. Meg kell találni a gyalogosok és az autósok jogos kérései közötti metszéspontot.

Gulyás Gergely további kérdésre válaszolva azt mondta: az operatív törzs feladata, hogy egy vakcina gazdálkodási tervet készítsen. Ez azért is fontos mivel egyelőre nem tudják, hogy szükség lesz-e újabb, emlékeztető oltásokra. Az ellenanyagszintekből az látszik, hogy 8 hónapig, de akár egy évig is hatékonyak lehetnek az oltások.

A magyar államnak az a feladata, hogy biztosítsa a vakcinát, ha szükség lesz emlékeztető oltásra – fogalmazott Gulyás Gergely.

A miniszter közölte azt is, hogy a határzár feloldásáról még nem hoztak döntést, viszont a négymillió beoltott után, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők bejöhetnek Magyarországra karantén kötelezettség nélkül. Ezt különböző országok közti megállapodásokkal próbálják megalapozni, melynek lényege, hogy minél több ország engedje be a magyar beoltottakat karanténkötelezettség nélkül.

Kérdésre válaszolva közölte: nem diszkriminációról van szó, amikor arról született döntés, hogy a futball Európa Bajnokság látogatásánál a külföldi szurkolók negatív PCR tesztel nézhetik élőben a Puskás Stadionban a mérkőzéseket, míg a magyarok csak vakcinaigazolvánnyal. Ez a döntés azért született, mivel az uniós és a világ több országában nem állnak olyan jól a vakcinák beadásával, mint Magyarországon. Magyarországon aki vakcinához szeretne jutni most már a regisztráció után pár napon belül meg is kaphatja azt. Így a bajnokságig bárki megkaphatja a vakcinát aki szeretné. Ez a külföldi szurkolók esetében nem áll fenn.

 

Forrás: hirado.hu