Párizsi élményekkel gazdagodtak az Eötvös Gyakorlóiskola diákjai

Az Eötvös Gyakorlóiskolában nagy hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvek eredményes oktatására. Az intézményben már 1. osztálytól három idegen nyelv közül választhatnak a diákok: angol, francia vagy német nyelvet tanulhatnak. 9. osztályban két újabb nyelv tanulására is lehetőség van, így az általános iskolában tanított nyelvek mellett az olasz és az orosz nyelv is választható.

Az idegen nyelvek oktatását igyekeznek változatos programokkal segíteni. Nagy hagyománya van a külföldi tanulmányi utazások szervezésének, mely során az adott ország nevezetességeinek és kultúrájának megismerése mellett lehetőség nyílik a tanult idegen nyelvek gyakorlására is.

A francia nyelvterületre szervezett úticélok között szerepel Dél-Franciaország, Elzász és Párizs. Ezek a programok nagyon népszerűek és felejthetetlen élményt nyújtanak a diákoknak.

Ebben a tanévben, március utolsó hetében párizsi tanulmányi kiránduláson vett részt a gyakorlóiskola 22 tanulója, melyet az intézmény 2 franciatanára (Nagyné Mussó Judit és Tóthné Szabolcsi Zsuzsa Judit) szervezett.

Az utazás különlegességét az adta, hogy ezúttal nem autóbusszal, hanem repülőgéppel jutottak el Franciaország fővárosába. Több diák az Air France légitársaság fedélzetén élhette át első alkalommal a repülés csodálatos érzését.

 

A képen gyalu, repülőgép, Légitársaság, utasszállító repülőgép látható

Automatikusan generált leírás                      

A repülőtérről autóbusszal, majd metróval utaztak a Bastille tér közelében található szálláshelyre. Egy kis pihenő után lehetőség nyílt a környék felfedezésére, illetve néhány francia specialitás megkóstolására is.

Az utazás második napján a kedvezővé vált időjárást kihasználva nagy sétát tett a csoport a belvárosban. Láthatták az Opéra Bastille épületét, ami az 1789-ben lerombolt börtön helyére épült, megnézték (igaz, kívülről) a felújítás alatt álló Notre Dame székesegyházat, majd a híres börtönt, a Conciergerie-t, délben pedig a Szajnán hajóztak. Ellátogattak a Latin-negyedbe is, ahol megtekintették a Sorbonne és a Panthéon épületét. 

 

                         A képen ruházat, kültéri, lábbelik, ég látható

Automatikusan generált leírás

 

 

 

 

 

A Luxembourg-kertben a park fái és virágai mellett a kis tavat is láthatták, ahol a gyerekek hajókat bocsájthatnak vízre.  A programból nem maradt ki a híres sugárút, a Champs Elysée sem, melyen végig sétálva, sötétedés után értek az Étoile térre.  Megérte a fáradtságot a csigalépcsőn felmenni az Arc de Triomphe (Diadalív)  tetejére, ahonnan Párizs esti fényeiben gyönyörködhettek.

A képen ruházat, személy, kültéri, lábbelik látható

Automatikusan generált leírás      

Következő nap látogatást tettek a Musée du Louvre-ban és az Eiffel toronyhoz is eljutottak, ami óriási élményt nyújtott a csoportnak. Hosszas várakozás után sikerült a torony legfelső szintjéről megcsodálni a város nevezetességeit.

A képen lábbelik, ruházat, ég, személy látható

Automatikusan generált leírás             

Esti séta során fedezték fel a Hôtel de Ville (Városháza) és a Pompidou Központ környékét.

A képen épület, kültéri, ég, homlokzat látható

Automatikusan generált leírás   A képen ruházat, személy, lábbelik, épület látható

Automatikusan generált leírás

Új nap, új élmények következtek. Délelőtt a csodálatos Sacré Coeur-t és a Montmartre negyedet keresték fel, majd elsétáltak a Moulin Rouge-hoz és a Pigalle térre is. Délután az emeletes párizsi gyorsmetrót (RER) is kipróbálhatták, amivel Versailles felé vették az irányt. Az idő sajnos nem volt kedvező, de a palota az elbűvölő Tükörteremmel és a gyönyörű kert látványa mindenkit lenyűgözött.

 

A képen kültéri, növény, fa, Tereprendezés látható

Automatikusan generált leírás 

 

 

 

 

 

Utolsó nap délelőtt még sikerült látogatást tenni a Musée d’Orsay-ban, ahol számos impresszionista festő művét, illetve szobrokat és maketteket is kiállítanak. Útban a Múzeum felé látták a Katonai Akadémia és az Invalidusok épületét, illetve a Tuileriák kertjét. Ezután a belvárosban, majd a szálláshely környékén lehetőség volt ajándékok, emléktárgyak vásárlására. Senki nem indult haza valamilyen jellegzetes párizsi szuvenír nélkül. 

 

       A képen fedett pályás, épület, mennyezet, tető látható

Automatikusan generált leírás          

 

 

 

 

 

 

 

Délután metróval indultak a Roissy Charles de Gaulle repülőtérre, ahol megtapasztalták az egyéni becsekkolás izgalmát, majd este 8 órakor felemelkedett a repülőgép, és Párizs fényeit figyelve vettek búcsút a fővárostól.

   A képen felhő, gyalu, repülőgép, ég látható

Automatikusan generált leírás A képen ruházat, Emberi arc, személy, mosoly látható

Automatikusan generált leírás

Fáradtan, rengeteg élménnyel gazdagodva, a késő esti órákban érkezett a csoport Budapestre a kalandos utazásról.