Pár nap múlva már augusztus, Nyíregyházán a fesztiválok augusztusa!

Több nemzetközi szinten is ismert és elismert kulturális rendezvény lesz városunkban. Augusztus közepén kezdődik a Cantemus Kórusfesztivál, majd 24-én, tehát kevesebb mint egy hónap múlva, elstartol a VIDOR Fesztivál!


Augusztus 15-én kezdődik és immár 12. alkalommal indul útjára a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzus. 12 nemzet 15 kórusának mintegy 600 énekese képviselteti majd magát a világ minden tájáról Nyíregyházán.

Dr. Ulrich Attila alpolgármester kiemelte:

Nyíregyházán évről évre egy olyan kulturális színesség veszi kezdetét augusztusban, amely most a Cantemus Kórusfesztivállal indít. Ugye több mint 600 résztvevője lesz és fontos, hogy egy nagy múltú, nemzeti együttesünk a szervező és világszínvonalon mutatja be egy hétig a zenének a szeretetét, különböző nemzetközi kapcsolatain keresztül – ez hagyományosan, itt Nyíregyházán lesz idén is. Ez nagy öröm számunkra, de persze lesz megint VIDOR Fesztivál augusztus 24-től és hát felhívnám a városlakók figyelmét, hogy érkezik az Ermitázsból az utolsó 20 Munkácsy kép augusztus 20-a környékén, úgyhogy aki megteheti, október 14-éig nézze meg, mert utána ezek a festmények, ide Nyíregyházára garantáltan vagy 10 évig nem jutnak el.

Az alpolgármester hozzátette, a központi, sóstói parkban nemcsak piac, hanem zene is van hetente kétszer, minden szerdán és szombaton. A Zene Sóstón elnevezésű rendezvény keretében duók, triók és nagyzenekarok is koncerteznek a szökőkút szomszédságában. És ha már Sóstó – a fejlesztések ezen városrészen sem maradnak el.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere elmondta:

Most már folyik a Múzeumfalu fejlesztési projektje – éppen akadályokat küzdenek le, de az akadályok azért vannak, hogy leküzdjék. A lényeg az, hogy az utóbbi 30-40 évnek ez a legnagyobb fejlesztése, ami a Múzeumfaluban megvalósul, de az ősszel jön a Jósa András Múzeumnak a rekonstrukciója is, amely nyílászárók cseréjét és olyan megoldásokat fog tartalmazni, amik a jövőben olcsóbbá teszik az energetikai ellátását.

A skanzen innovatív fejlesztésére az önkormányzat közel 690 millió forintot nyert pályázaton. Ehhez még plusz 100 milliós állami forrást is kaptak. A fejlesztés várhatóan jövő év tavaszára fejeződik be.


Dér Vivien

Fotó: Kohut Árpád