Papok a pályán
Rendhagyó és különleges esemény alkalmából tartottak sajtótájékoztatót a Nyíregyházi Törvényszéken.

A rendezvény témája a 2017. szeptember 15-én megrendezésre kerülő labdarúgó mérkőzés volt, melyen a Magyar Jogászegylet és a Magyar Görögkatolikus Pap és Papnevelő Intézet Válogatottja mérik össze tudásukat. Az idén már hetedik alkalommal szervezett találkozó nemzetközi méretűvé nőtte ki magát, hiszen Kárpátaljáról, és a Felvidékről is érkeznek pap focisták.
Dr. Nyakó Zsuzsanna, a törvényszék elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a bíróság az ítélkezés intézménye, elsődleges feladata az igazságszolgáltatás. A közösen szervezett sportesemény pedig az igazságszolgáltatás szolgáltató jellegét erősíti, hiszen ezáltal a jogalkalmazás területén dolgozó szakemberek mint sportot kedvelő személyek lesznek jelen ezen a társadalmi rendezvényen. A labdarúgó torna kiválóan illeszkedik a Nyitott Bíróság Program már ismertté vált programsorozatai közé, ahogyan a Kisvárdai Járásbíróságon szervezett kiállítások is nagyon népszerűek a lakosság körében.

 


A Nyíregyházi Egyházmegye képviseletében Szocska Ábel apostoli kormányzó örömét fejezte ki az iránt, hogy a futballtorna megrendezésével az igazságszolgáltatás és az egyház zárt világa nyitottabb módon is megjelenhet a lakosság előtt. Kifejtette, hogy mindkét szervezet arra hivatott hosszútávon, hogy egy élhetőbb, jobb társadalomban élhessék az emberek a mindennapjaikat.
A labdarúgó mérkőzések házigazdája, Forján Zsolt, Csenger Város polgármestere elmondta, hogy nagy tisztességnek tartja azt, hogy e rendezvénnyel avathatják fel a város újonnan létesített sportcentrumát. Csenger az igazságszolgáltatáshoz a jövőben fog még inkább kapcsolódni, hiszen a tervek között szerepel egy büntetés-végrehajtási intézet felépítése is a városban.
Baracsi Endre, a Megyei Közgyűlés alelnöke kiemelkedő jelentőségűnek tartotta azt az összefogást, melyet a rendezvény védnöki testülete képvisel. Véleménye szerint az intézmények társadalmi szerepvállalása az emberek felé való nyitottságot erősíti. Reményét fejezte ki aziránt, hogy a jó gyakorlatot sokan fogják követni.

 


A „papi foci”-ként elhíresült sportesemény ötletadója, Tassy Tamás főszervező elmondta, hogy hét évvel ezelőtt az a cél vezérelte, hogy a vad futball világába bevigyék az intelligenciát, erősítsék a sportszerűséget és a mások iránti tisztelet kifejezését. A mérkőzéseket neves futballbírók vezetik majd, jelen lesz többek között a FIFA egyik szabolcsi illetőségű játékvezetője is.