Pánikgombbal riaszthatnák az iskolaőrt a pedagógusok szükség esetén

Pánikgombbal riaszthatnák az iskolaőrt a pedagógusok szükség esetén

Speciális mobil applikációt fejleszt a szaktárca az iskolai erőszak megelőzésére, mely az északkeleti országrészben gyakrabban fordul elő, de alapvetően az ország egész területén vannak olyan intézmények, ahol megalapozott egy erre felkészített szakember jelenléte. A jelenlegi törvénymódosítás értelmében a pedagógusokkal szembeni erőszakos fellépés 12 éves kortól büntethető. Ha egy tanulót ilyen jellegű bírósági ítélettel sújtanak, akkor a családjától az utána járó családi támogatásokat egy évre megvonják. 

Pánikgomb pedagógusoknak – speciális mobil applikációt fejleszt a szaktárca az iskolai erőszak megelőzésére, jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence a parlamentben azt mondta, hogy a pánikgombbal a tanár az iskolaőrt riaszthatná, ha baj van, akik várhatóan szeptembertől kezdhetik meg munkájukat ott, ahol erre igény van. 

Horváth László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn elmondta, azok az iskolák, akik kérik és szükségük van rá, azok fogják ezt a lehetőséget megkapni.

„Ez nem kötelező, illetve nem szól az idők végezetéig. Tehát, ha valaki kéri és azt mondja egy idő után, hogy köszönöm szépen, de már nincs rá szükségem, akkor nála megszűnik ez az intézmény” – jelentette ki a miniszteri biztos.

A visszatartás és az elrettentés az iskolaőrség elsődleges feladata

Hozzátette: az iskolaőrség elsődleges feladata egyébként is az, hogy visszatartson, ha kell elrettentsen, puszta jelenlétével fokozza az iskolában dolgozók és tanulók biztonságát.

Arra is lehetőséget ad mindez, amelyre eddig nem volt lehetőség, hogy ha szükséges, akkor – mint fogalmazott – gyors, erős és hatékony közbelépéssel akadályozza meg az őr az agresszort.

Maruzsa Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára kérdésre válaszolva azt mondta, a középiskolákban, a szakképzésben, illetve az általános iskolák felső tagozataiban fordul elő leginkább erőszakos, zaklatás jellegű tevékenység akár diákok között, akár tanárok és diákok között.

Északkeleten gyakoribb az iskolai erőszak

„Talán az északkelet-magyarországi régió magasabban reprezentált ezen a téren, de az ország egész területén vannak olyan intézmények, ahol úgy gondoljuk, hogy megalapozott egy erre felkészített szakember jelenléte” – mondta az oktatási államtitkár.

A toborzással kapcsolatban kifejtette, hogy a rendőrség keretei között zajlik majd, hiszen egy speciális rendőrség keretén belül működő állományról beszélhetünk.

Egyelőre az intézmények felmérésére történt meg, hiszen pénteken szavazta meg az országgyűlés az erről szóló törvényt. Amint hatályba lép, indul a toborzás a rendőrségi honlapokon keresztül, hogy augusztusban el tudjon indulni a képzés. Az iskolaőrt nem az intézmény finanszírozza majd, de minden esetben együttműködési nyilatkozatot ír alá vele, amely meghatározza az együttműködés feltételeit.

„Az iskolaőrség egyelőre kizárólag állami intézményekben fog elindulni és a későbbiekben, ha lesznek olyan egyházi- és magánintézmények, akik kérik, akkor a tapasztalatok alapján ki fogjuk tudni bővíteni rájuk is a programot” – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán.

Jelenleg a pedagógusoknak a pedagógiai-pszichológiai módszereken túl valójában fegyelmezési jogkörük nincs. Az iskolákban szolgálatot teljesítő biztonsági őrnek, portásnak pedig a vagyonvédelmen túl szintén nincsen jogköre. Az iskolaőrök esettanulmányok segítségével speciális felkészítést kapnak, képet kapva arról, hogy milyen esetekben mi a helyes fellépés.

A kormány abban bízik, hogy az őrök esetében sem lesz a fizikai erőszak általános gyakorlat, ez egyáltalán nem cél.

A tanárokkal szembeni rendbontások többsége esetén azonban a tanulók tudatában vannak, hogy a tanárnak nincs joga ahhoz, hogy fizikailag regulázza őket, és ezzel történik visszaélés általában. Az iskolaőr esetén, ha felszólításra megtámadják, akkor joga van ahhoz, hogy fizikailag fellépjen a támadóval szemben.

Megvonhatják a családi támogatást a 12 éves erőszaktevők esetén

A jelenlegi törvénymódosítással kapcsolatban a miniszter úgy fogalmazott, a pedagógusokkal szembeni, hivatalos személlyel szembeni erőszakos fellépés 12 éves kortól büntethető. Ha egy tanulót ilyen jellegű bírósági ítélettel sújtanak, akkor a családjától az utána járó családi támogatásokat egy évre megvonják.

Az iskolakezdés időpontjára kitérve rögzítette, jelenleg sincs arra vonatkozó egységes szabály. Nem mondja ki jogszabály azt, hogy 8 órakor kezdődjön az oktatás az iskolákban, a jogszabály csak arra tér ki, hogy 7 óra 15 perc előtt nem lehet időzíteni a kezdést.

„Az, hogy a 9 órai iskolakezdés mennyire jelent generálist megoldást a vírus elleni védekezés szempontjából, azt gondolom, hogy érdemes alaposan felmérni” – zárta az államtitkár.

 

Forrás: hirado.hu