Panasza van? Segítünk! – Fogyasztóvédelmi füzetek segítik a tájékozódást

A Panasza van? Segítünk! sorozat újabb két kiadványával segíti a fogyasztók tájékozódását a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A legújabb fogyasztóvédelmi füzetek a kereskedőváltással és a közműcsatlakozással kapcsolatban felmerülő kérdésekre adnak választ.


A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nemcsak felügyeli az energia- és vízellátást, hanem a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva szabályozza az energetikai piacot, illetve engedélyezi a közműszolgáltatók működését. Az 5-ös számú fogyasztóvédelmi kiadvány célja, hogy segítse az eligazodást a felhasználókkal kapcsolatban álló energia- és közműszolgáltatók között. A kiadvány röviden bemutatja a villamosenergia-, a földgáz-, a távhő- és a víziközmű-szolgáltatók működését, illetve tájékoztatást nyújt a földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás esetén lehetséges kereskedőváltás folyamatáról, és kitér az egyetemes szolgáltatói és a versenypiaci szerződés közötti különbségekre. Fontos tudnivaló, hogy a fogyasztó megválaszthatja földgáz- vagy villamosenergia-kereskedőjét. A kereskedőváltást meghiúsíthatja tartozás, hűségidő vagy adatelírás.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A kereskedő kiválasztásánál nem elég az árakat összehasonlítani, javasolt megismerni a szerződési feltételeket is. Kereskedőváltással kapcsolatos panasz esetében a MEKH az illetékes hatóság.

Tudnivalók a közműcsatlakozásról

A 6-os számú kiadvány azok számára hasznos, akik új közműcsatlakozás kialakítását tervezik. Az információs füzet betekintést nyújt a szerződéskötés, majd a csatlakozás kiépítésének és üzembe helyezésének folyamatára. A fogyasztóvédelmi füzet az ilyenkor szokásos ügyintézés menetét egy könnyen értelmezhető ábrával is szemlélteti. Fontos tudnivaló, hogy már ingatlanvásárlás előtt érdemes tájékozódni az elérhető közművekről, közműszolgáltatókról. A csatlakozás kiépítését mindig regisztrált szakemberrel kell végeztetni. A bekötések, csatlakozások esetén a csatlakozási vagy szolgáltatási ponttól a felhasználói oldalra eső vezetékek kiépítése, továbbá a mérőhely kialakítása a felhasználó költsége. A szolgáltató a felhasználóktól csak a jogszabályban meghatározott mértékű díjat számíthatja fel csatlakozási díjként, figyelembe véve az igénybe vehető kedvezményeket. A szolgáltató csak akkor veszi át a felhasználó felelősségi körébe tartozó vezetékszakaszt és a mérőhelyet, ha az megfelel a terveknek és az érvényben levő műszaki-biztonsági követelményeknek.

 

Szoboszlai Tibor