Pályázati lehetőség a kistelepülések civil szervezeteinek

A kistelepüléseken élők számának megtartása, növelése, életminőségének javítása, valamint ezzel összefüggésben a települések fejlesztése a célja a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében idén meghirdetett pályázatoknak – ezzel kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót szerdán, a Vármegyeházán. A Miniszterelnökség által biztosított forrásból létrejövő támogatást az 5000 lélekszám alatti településeken működő civil szervezetek igényelhetik. A sajtótájékoztatón továbbá felhívták a figyelmet arra, hogy idén ismét megrendezik a Civil Véradást Nyíregyházán is.

Megjelentek a „civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása” című alprogram pályázati kiírásai. Ingatlanvásárlásra és felújításra, valamint gépjárművásárlásra 7 millió forint, eszközbeszerzésre és programszervezésre 2 millió forint igényelhető. A pályázatok lebonyolítását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. látja el. A kormány kiemelt figyelmet fordít a kis településeken működő, értékteremtő civil szervezetek támogatására.

„Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egy olyan vármegye, ahol több mint 200 település van, ezek többsége 5000 fő alatti. Azért nagyon fontos ezen közösségeknek az életminőségét javító szolgáltatások miatt a Magyar Falu Program, amelyet Gyopáros Alpár kormánybiztos úr által vezetett Kormánybiztosság kezel. Azt gondolom, hogy egy veszélyekkel sújtott évben az, hogy a közösségek lehetőséget kapnak életminőség-javító fejlesztésekre, programokra – ez nagyon fontos. Örömteli, hogy a Falusi Civil Alap pályázatai idén is kiírásra kerültek. Az 5000 fő alatti településeken működő civil szervezetek számára ez egy komoly lehetőség” – nyilatkozta Kiss András, a Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ operatív igazgatója.

IX. Civil Véradás Nyíregyházán és Mátészalkán

A szerdai sajtótájékoztató napirendi pontjai között szerepelt a IX. Civil Véradás, melyet a Hierotheosz Egyesület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ, a Magyar Vöröskereszt szabolcsi szervezete, és az Országos Vérellátó Szolgálat közösen szervez. Idén két helyszínen lehet vért adni: szeptember 5-én Mátészalkán, a Szentpétery Zsigmond Kulturális Központban, szeptember 7-én pedig Nyíregyházán, a Zöld Irodaházban, ahova mindenkit várnak, aki egészségügyileg alkalmas a véradásra.

„Minden vércsepp segíti az ország zökkenőmentes, folyamatos vérellátását. Szintén szeretettel várunk mindenkit szeptember 12-én egy következő nyíregyházi programunkra, hiszen a NEA 2024. évi pályázata is várható az ősz folyamán, ezzel kapcsolatban tartunk majd itt, a Vármegyeházán 17 órától egy tájékoztató fórumot” – emelte ki Kiss András.

A Magyar Falu Program pályázataira egy szervezet kizárólag egy pályázatot nyújthat be, illetve egy kategóriára igényelhet támogatást, melynek benyújtási határideje augusztus 31. 14.00 óra. A pályázatról a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján, a véradásról a szabolcs-cic.hu oldalon lehet tájékozódni.