Öt gasztronómiai rendezvény lesz idén Nyíregyházán - Minden részlet egy helyen
Öt gasztronómiai rendezvény lesz idén Nyíregyházán - Minden részlet egy helyen

Lapunk legutóbbi számában már beszámoltunk arról, hogy július 4-étõl kezdődően idén 12 sportrendezvény várja majd az érdeklődőket Nyíregyházán, azonban most a lista kiegészül, ezúttal gasztronómiai programokkal. Augusztus 15-én indul a sorozat az I. Nyíregyházi Töltike- és Töltöttkáposzta-főző versennyel és novemberben ér véget, a Márton-nappal.

A koronavírus-világjárvány miatt az elmúlt négy hónapban szinte teljesen átalakult az életünk. Fizikailag jóval kevesebbet érintkezünk másokkal, és az emberek jó része hetekig otthonról dolgozott. Persze, a szigorítások kihatással voltak a programokra is: semmilyen tömegrendezvényt, így az 500 fő alattiakat sem engedélyezik Magyar­országon augusztus 15-éig. Ezt követően azonban várhatóan a már megszokott mederben folytatódhat az élet. Nyíregyházán a nyár és az ősz a sport és a gasztronómiai rendezvényekről fog szólni.

Teljesen újak is

Idén egy városi nagyrendezvény lesz Nyíregyházán, a már hagyománnyá vált Tirpák Fesztivál, és ez egészül ki további néggyel, amelyek között már lesznek jól beváltak és teljesen újak is – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Ulrich Attila alpolgármester, hozzátéve, ezekkel hosszú távú terveik vannak, szeretnék, ha a következő évek naptáraiban állandó helyet kapnának.

Augusztus: I. Nyíregyházi Töltike- és Töltöttkáposzta-főző verseny

A gasztronómiai rendezvények sora augusztus 15-én indul, egy kétnapos Nyíregyházi Töltike- és Töltöttkáposzta-főző versennyel a Sóstói Múzeumfaluban, ahol a kilátogatók nemcsak a szabolcsi, hanem más tájegység töltött káposztáit is megkóstolhatják, hiszen érkeznek csapatok az ország számos pontjáról, sőt még a határon túlról is. A kétnapos rendezvény különlegessége, hogy augusztus 16-án Street food partyval folytatódik, vagyis az úgynevezett gyorsételeké lesz a főszerep.

Szeptember: A régi Magyarország ízei

Tavaly szeptemberben a több mint egy évig tartó felújítási munkák után megnyitotta kapuit a látogatók előtt a Sóstói Múzeumfalu, amelynek nyitóeseménye ínyencséget tartogatott: a régi Magyarország ízeit. A hagyomány folytatódik: idén szeptember első hétvégéjén újra fesztiváloznak a skanzenben. A régi Magyarország ízei nevet viselő rendezvényre nemcsak a megyéből, hanem a határon túlról is érkeznek majd csapatok, akik a saját tájegységük jellegzetes ételeit mutatják be az éhes vendégeknek. Így kóstolhatnak majd borscsot, csavart fánkot, pampuskát vagy akár kötött levest is.

Szeptember: Tirpák Fesztivál

Szeptemberben két gasztronómiai rendezvény is vár a városlakókra, hiszen A régi Magyarország ízei mellett lesz immáron nyolcadszor Tirpák Fesztivál is, azonban ez a szokott módon már a Kossuth téren – folytatta a tájékoztatást dr. Ulrich Attila alpolgármester. A részt vevő csapatok a két nap alatt közel húszezer adag étellel készülnek, kóstolójegy ellenében bárki megízlelheti ezeket. Szombaton a „szakma”, vasárnap pedig az amatőr főzőcsapatok gondoskodnak arról, hogy senki ne maradjon éhen, a vendégek több tucat étel közül válogathassanak.

Október: pásztorünnep

Az október igazi ínyencséget is tartogat a gasztroprog­ramok kedvelőinek. Újdonság lesz, hogy pásztorünnepet tartanak majd a Sóstói Múzeumfaluban. A rendezvény ráadásul hagyományhoz is kötődik. Egykoron ugyanis szeptembertől novemberig tartottak a gazdasági évet lezáró ünnepek. Kelet-Magyarországon a pásztorok, főként a juhászok Dömötör napján tartottak búcsút, s ezen a napon számoltak el a gondjukra bízott juhokkal. A juhász számadók birkapaprikással vendégelték meg társaikat, az asszonyok rétest sütöttek. Ezt a hagyományt elevenítik majd fel a Sóstói Múzeumfaluban is, ahol ezúttal a birkából készült ételek lesznek a középpontban.

November: Márton-nap

November második hétvégéjén ismét Márton-napi gasztronómiai, hagyományápoló eseményt szerveznek a Sóstói Múzeumfaluban. Libaétkeket, kirakodóvásárt, sült almát és tököt, mesét, mulatságot és táncházat kínálnak a szervezők. Lesz itt majd libasült és töltött libanyak, tepertő, aprólékleves, ludaskása, sütőtök, illetve dióval töltött, mézzel locsolt sült alma is. Aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik – tartja a mondás.  A látogatók szavaznak majd a legszebb libára, ők választják meg a győztest is.