Összefogtak a megyei jogú városok a kárpátaljai iskolákért

A korábbi évek hagyományát folytatva ismét Kárpátaljáért indított összefogást a Megyei Jogú Városok Szövetsége, amelynek természetesen Nyíregyháza is tagja. Ezúttal a magyarlakta települések nehéz sorsú iskoláinak és óvodáinak működését és felzárkóztatását támogatják. A 76 millió forint értékű komplex segélyprogram részleteit Szita Károly, Kaposvár polgármestere, a szövetség elnöke és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója jelentették be.

A határokon átívelő szolidaritás jegyében összegyűjtött pénzadományból az Ökumenikus Segélyszervezet a beregszászi és ungvári járások óvodái és általános iskolái számára szerez be okostáblákat, laptopokat, valamint a háború miatt gyakorta bekövetkező áramszünetek kivédésére áramfejlesztő generátorokat. Emellett a segélyprogram támogatja a digitális felzárkóztatásban résztvevő tanárok módszertani képzését.
 
Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként megköszönte a segélyszervezet munkatársainak lelkiismeretes munkáját, akikkel 2017 óta segítik a kárpátaljai magyarokat és kiemelte: közel 10 éve dolgozhatnak együtt egy olyan partnerrel, akivel közösen segíthetik a beregszászi és ungvári járásban élő magyar közösségeket. Az Ökumenikus Segélyszervezet az adományokat mindig átláthatóan és hatékonyan használja fel, mindemellett jelentős ukrajnai helyismerettel és tapasztalattal rendelkezik.
 
Sok ilyen segélyprogram elindítására van szükség annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetben élő beregszászi és ungvári járásokban élő gyermekek tanulmányaikat ősszel méltó körülmények között elkezdhessék vagy folytathassák.  Az eddigi közös erőfeszítések közel sem oldották meg azokat az oktatási kihívásokat, amelyekkel a járások települései nap mint nap szembesülnek. Lehel László kiemelte: segélyszervezetünk tevékenysége bizonyítja, hogy helyi ismeretekkel, és közös erőfeszítéssel lehet valódi segítséget nyújtani.
 
A Megyei Jogú Városok Szövetsége valóban igazi szövetség és a közös összefogás erejével képesek vagyunk kisebb változásokat is előidézni 2024-ben, és majd az azt követő években is!